Les alt for bare 10 kr!

Kristne organisasjoner når unge gjennom gaming

Dataspill har blitt kritisert for å være voldelige, avhengighetsskapende og passiviserende. Men å bruke dem i diakonalt arbeid er det likevel gode grunner til, mener kristne organisasjoner.

Publisert 14. mars 2020

– Det lukter så ekkelt her at jeg holder på å krepere.

En tenåringsjente rynker på nesa. En eim av svette og chips henger mellom veggene i menighetssalen til Vigrestad Misjonshus i Rogaland denne lørdagskvelden i februar. I snart ett døgn har om lag 50 tenåringsgutter sittet i mørket foran hver sin skjerm ved fire langbord og spilt dataspill, eller gamet som det også kalles. De er på datatreff – eller såkalt LAN-treff – på bedehuset. For andre gang arrangeres det av ungdomsarbeidet til Norforsamlinga Vigrestad. Menigheten er tilknyttet Normisjon, og deler bedehuset med tre andre misjonsorganisasjoner.

Datatreffet er åpent for begge kjønn, men i år som for to år siden domineres det av gutter. Bare én jente er påmeldt. De øvrige jentene i rommet er i all hovedsak innom for å slå av en prat. En av dem som har fått selskap utenfra er Gabriel Gomes Lima (14). I hans tilfelle er det kameraten Andreas (15) som har stukket hodet innom. Med lynkjappe fingre på Playstation-kontrollene sine, styrer de hver sine virtuelle legofigurer i det ytre rom i spillet .

– Nå skal vi få et oppdrag sammen. Det ser ut til at vi skal grave opp noe, men vi vet ikke hva det er ennå, forklarer Lima scenen som utspiller seg foran dem – uten å vike blikket en tomme fra skjermen. På pulten hans står en nesten tom, gjennomsiktig godteboks med sure padder. Cola, energidrikker og potetgull er en diett som går igjen ved andre pulter.

Tall fra Medietilsynets barn og medier-undersøkelse fra 2018 viser at 96 prosent av guttene og 63 prosent av jentene i alderen 9-18 år spiller spill. Blant jentene synker andelen som spiller med økende alder, mens over 90 prosent av guttene spiller uavhengig av alder.

Den voksende spillkulturen er det flere kristne forsamlinger som ønsker å legge til rette for. I årevis har for eksempel enkelte menigheter i Den norske kirke arrangert datatreff i menighetshusene sine. Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) har tidligere arrangert LAN-helg på Tonstad i Vest-Agder, og skulle gjøre det for andre gang denne helgen. På grunn av korona-virsuet avlyses dette. LAN-party har dessuten Brunstad Christian Church arrangert, blant annet under deres Høstcamp i Oslofjord Arena i oktober.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også