Les alt for bare 10 kr!

Jean Vaniers biograf: – Han ønsket ingen biografi. Jeg tenkte han var beskjeden, men nå ser jeg annerledes på det

Det har stormet rundt den avdøde L’Arche-grunnleggeren Jean Vanier etter rapporten som avdekket seksuelle overgrep for to uker siden. Biograf Michael W. Higgins mener Den katolske kirke nå må ta et kraftig oppgjør med sitt syn på kropp og seksualitet.

Publisert 10. mars 2020

– Jeg har skrevet over 25 bøker alene­ og sammen med andre. Jeg har blitt angrepet og applaudert på tysk, fransk og norsk, og vunnet priser – men jeg har aldri opplevd å få en bok trukket tilbake, så dette var nytt, sier Michael W. Higgins.

Han skoggerler over telefonlinja fra Oslo til Toronto, som vil bli brutt et par ganger i løpet av samtalen av ukjente grunner. Flere ganger gjennom intervjuet tar latteren ham plutselig, men det skyldes nok at han må ha et lyst sinn, ikke samtalens tema.

Skandalen

Vi skal selvsagt snakke om Jean Vanier, den fransk-kanadiske katolikken som har vært et stort forbilde for kristne verden over siden han grunnla felles­skapet L’Arche i 1964. Med utgangspunkt i et lite bofellesskap i Trosly-Breuil i Nord-Frankrike, hvor funksjonsfriske og mennesker med utviklingshemning lever sammen og berikes av hverandre, etablerte Vanier en internasjonal, økumenisk organisasjon som i dag består av over 154 fellesskap i 38 land, med over 10.000 ­involverte. I Norge er Mariahuset inspirert av bevegelsen.

I tillegg var Vanier med på å stifte Tro og Lys-bevegelsen i 1971, som ble etablert i Norge i 2000 av Aslaug Espe etter møter med Vanier. Også denne bevegelsen arbeider for at utviklingsshemmede skal finne sin rettmessige plass i kirke og samfunn.

Reaksjonene var derfor preget av sjokk og vantro da en uavhengig granskning i slutten av februar, et snaut år etter Vaniers død, konkluderte med at han hadde misbrukt seks kvinner seksuelt, fra 1970 til 2005. Granskningen var bestilt av L’Arche selv, på bakgrunn av anklager mot Vaniers ‘åndelige far’ Thomas Philippe noen år tidligere. Dominikinaren Philippe var en viktig innflytelse for etableringen av L’Arche, og under etterforskningen av ham ble Vaniers kjennskap til overgrepene drøftet. Så meldte nye vitner seg, denne gangen mot Vanier selv.

Nå pågår et omfattende opprydnings­arbeid, og dominikanerne i Paris har på eget initiativ igangsatt to nye granskninger,­ blant annet om Philippes tvilsomme sammenkopling av mystikk og erotikk, sammen med broren Marie-Dominique Philippe, som også skal ha begått seksuelle overgrep. L’Arche sier selv de vil undersøke sin egen historie og på hvilke premisser organisasjonen ble etablert – samtidig som de bedyrer viktigheten av å fortsette arbeidet.

LES OGSÅ: Wera Sæther: Jeg skylder Vanier en takk

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også