Logg inn

En radikal kristenvelger

– Det ubehagelige i Bibelen, er hvordan det går med de rike og de mektige, sier Jor Hjulstad Tvedt, kristen politiker på ytterste venstrefløy.

– Jeg er forhåpentligvis et bevis på at bildet av kristne som verdikonservative velgere må nyanseres, sier Jor Hjulstad Tvedt.

Sentralstyremedlemmet i Rød Ungdom kaller begrepet «kristenvelger» for konstruert. Avisenes fortelling om kampen om kristenvelgerne før valget handler i virkeligheten om en verdikonservativ velgergruppe «i skjæringspunktet mellom Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet», mener han.

– Politikerne som frir til dem, frir ikke til meg, og neppe til så mange i min menighet, fastslår Tvedt.

Paulus menighet

«Min menighet» er Paulus menighet på Grünerløkka i Oslo, der han sitter i menighetsrådet:

– Der føler jeg meg hjemme. Menighetsrådet favner den politiske bredden, men vi er på bølgelengde i det som for meg er noen veldig selvsagte verdispørsmål. For meg er det helt avgjørende, sier Tvedt.

– Hvilke spørsmål?

– Homofiles rettigheter. Regnbueflagget har hengt utenfor kirken i snart 30 år. Paulus har nok vært et sted for mange som ikke har følt seg hjemme i resten av kirken, sier Tvedt, som ikke nøler med å kalle seg «liberal kristen» i en slik sammenheng.

Selv er han født og oppvokst i den tidligere arbeiderbydelen. Oldefaren var «oldschool kristensosialist» og omreisende predikant i Norsk Evangelisk Arbeiderrørsle.

Tvedt møter oss i Rødts småslitne lokaler, i en sidegate til Karl Johans gate.

Kristenradikaler

De nevnte kristenvelgerne kan bli viktige ved høstens stortingsvalg. Ap og Høyre frir til et KrF som kan havne på vippen, mens Sylvi Listhaug tar opp kampen om de verdikonservative velgerne.

I artikkelserien «Jakten på kristenvelgeren» undersøker Vårt Land hvem disse er. Turen har nå kommet til «kristenradikaleren».

Kort sagt er han en kristen velger med et radikalt engasjement for økonomisk rettferdighet og/eller miljøet, og med noen klare tanker om hva Bibelen sier om dette. Han er å finne fra Rødt til KrF og MDG – og kanskje særlig i utviklings- og miljøorganisasjoner, ifølge Vårt Lands kilder.

– Jeg vet ikke om man fortsatt kaller seg kristensosialist, jeg, sier Tvedt, når Vårt Land ber ham sette seg selv i bås som kristent og politisk menneske.

Det er ikke Audgunn Oltedal sikker på heller. Hun var selv blant kristensosialistene som gjorde seg gjeldende i kirkeliv og politikk etter 1968.

ARTIKLER I SERIEN:

Jakten på kristenvelgeren – del 1: Jakten starter på Bernt Aardals kontor

Jakten på kristenvelgeren – del 2: Den kristenkonservative høyresidevelgeren

Jakten på kristenvelgeren – del 3: Den innlandskristne sentrum/venstre-velgeren

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også