Logg inn

Sankta Diana - en helgen for vår tid

Eventyrprinsesse, martyr, mor, forlatt hustru, hore og madonna. 31. august er det 20 år siden prinsesse Diana døde. Er hun en helgen for vår tid?

 – Diana var folkets helgen, og det var vi, folket, som drepte henne, sier professor i religionshistorie. Om noen uker er det 20 år siden verdens mest kjente kvinne ble drept i en bilulykke i Paris. 

– Diana var den uskyldige piken som ble sviktet av Charles, og vi hadde latt henne bli misbrukt, når alt hun ville var å redde oss fra AIDS og landminer, sier professor i religionshistorie ved UiO, Dag Øistein Endsjø lakonisk i et forsøk på beskrive folkeopinionen etter prinsessens død.


– Hun feires som en martyr for den moderne verdens grådighet, men var ikke desto mindre en del av den samme kulturen. Hun var prinsesse Versace som skulle redde verden, sier Endsjø, og viser til at Diana selv «levde et luksusliv og omga seg med kjendiser og massemillionærer».
– Hun dyrket sin status som offer i media, mens hun i realiteten var blant verdens mektigste kvinner.
Evnen til å romme det motsetningsfulle – og det uavklarte forholdet mellom makt og avmakt – gjør at alle kan speile seg i henne, tror Endsjø.
– Jeg husker jeg leste et intervju med en lutfattig kvinne i Bangladesh som sa at «Diana var akkurat som henne.»

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også