Les alt for bare 10 kr!

Sankta Diana - en helgen for vår tid

Eventyrprinsesse, martyr, mor, forlatt hustru, hore og madonna. 31. august er det 20 år siden prinsesse Diana døde. Er hun en helgen for vår tid?

Publisert 02. august 2017

 – Diana var folkets helgen, og det var vi, folket, som drepte henne, sier professor i religionshistorie. Om noen uker er det 20 år siden verdens mest kjente kvinne ble drept i en bilulykke i Paris. 

– Diana var den uskyldige piken som ble sviktet av Charles, og vi hadde latt henne bli misbrukt, når alt hun ville var å redde oss fra AIDS og landminer, sier professor i religionshistorie ved UiO, Dag Øistein Endsjø lakonisk i et forsøk på beskrive folkeopinionen etter prinsessens død.


– Hun feires som en martyr for den moderne verdens grådighet, men var ikke desto mindre en del av den samme kulturen. Hun var prinsesse Versace som skulle redde verden, sier Endsjø, og viser til at Diana selv «levde et luksusliv og omga seg med kjendiser og massemillionærer».
– Hun dyrket sin status som offer i media, mens hun i realiteten var blant verdens mektigste kvinner.
Evnen til å romme det motsetningsfulle – og det uavklarte forholdet mellom makt og avmakt – gjør at alle kan speile seg i henne, tror Endsjø.
– Jeg husker jeg leste et intervju med en lutfattig kvinne i Bangladesh som sa at «Diana var akkurat som henne.»

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også