Les alt for bare 10 kr!

Iselin Shumba tør ikke få barn. Ikke før hun har redda verden.

– Hvis det går skikkelig ille med verden og barna mine spør meg: Hva gjorde du, mamma? Da må jeg ha et svar, sier skuespiller og aktivist Iselin Shumba.

Publisert 07. mars 2020

– Klimakrisen er litt som Gud, som kommer ned og dømmer oss.

Iselin Shumba lener seg enda lenger over bordet. Den siste timen har hun kommet nærmere og nærmere. Stemmen har blitt høyere og høyere, armbevegelsene større og større.

– Naturens vrede er som en guddommelig vrede, sier hun.

– Og vi har ikke lyst på en sint naturgud.

I Iselin Shumba går skuespilleren og aktivisten opp i en høyere enhet. Den enes sans for drama kompletteres av den andres engasjement. Sørlandsdialekta mykner heldigvis budskapet, for nå snakker Shumba om dommedag. At vi kommer til å trenge en Gud når klimaet forverrer seg.

– Om femten år er folk mye mer religiøse, spår Shumba.

– Gjør deg klar, for Gud kommer på moten snart.

Alle kampene er filtra sammen

Du har sikkert sett henne som bolleselgeren Hjerterud i julekalenderen Snøfall, eller kanskje som Jeanette i Netflix-serien Hjem til jul. For tida er Iselin Shumba aktuell med en rolle i Netflix-serien Ragnarok, og hun blir snart å se i den nye NRK-serien Livstid, der hun spiller politietterforsker. Men hun er nesten like ofte å se på talerstolen eller i avisspaltene som på skjermen.

Det er nesten vanskelig å finne noe Iselin Shumba ikke er engasjert i. Hun var en av dem som organiserte #stilleforopptak, Norges første metoo-opprop, der norske skuespillere tok et oppgjør med seksuell trakassering i bransjen. Hun har holdt TED-talk om klimakrisa. Hun kjemper mot rasisme.

Sjøl mener Shumba at alle kampene er filtra sammen.

– For meg henger all undertrykkelse sammen med all annen undertrykkelse. Hvis du er i stand til å undertrykke kvinner i ditt eget samfunn, er det lett for deg å undertrykke et hav og et fjell og en fugl.

I det siste har hun også engasjert seg mot rivinga av Y-blokka i regjeringskvartalet. Også dét er et klimaspørsmål, for byggesektoren står for 40 prosent av det totale klimagassutslippet i verden, som hun påpeker. Og det er et spørsmål om kollektiv hukommelse, om å ikke glemme 22. juli, om fellesskap. Det er vanskelig å stoppe henne når hun først er i gang.

Nå skal hun skrive appellen hun holdt på protestmarkeringa, om til en aviskronikk. Det er bare ett lite problem: Hun har fått nye negler.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også