Les alt for bare 10 kr!

Her finnes sannheten om pave Pius

Hva visste han om jødeforfølgelsen? Det har forskere og historikere lurt på i 70 år. For første gang åpnes krigsarkivet etter pave Pius XII. Han har vært anklaget for å være taus om holocaust. Men tilhengerne sier kirka prøvde å beskytte jøder.

Publisert 09. mars 2020

Spente forskere står utenfor Vatikan-arkivets dører.  Nå skal de gå gjennom 16 millioner sider med dokumenter, brev og andre papirer.

– Dette er Indiana Jones i Vatikanet, sa en av forskerne til tysk fjernsyn. 

Det viktigste spørsmålet de utvalgte forskerne og jødiske grupper skal finne ut av er: Hva visste Vatikanet og Pave Pius om Holocaust, og hva skjedde etter krigen? Fikk nazister hjelp til å flykte?

Grep ikke inn

Anklagene mot pave Pius har har blant gått på at han ikke grep inn da Romas jøder ble tatt til fange og deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz i tysk-okkuperte Polen.
Vatikanet har avvist disse anklagene og hevder at han tvert i mot både åpnet den katolske kirkens dører for jøder på flukt, og at han på jobbet i skjul for å redde jøder - og oppfordret andre til å gjøre det samme.

Mer enn 1000 jøder, flest kvinner og barn, ble holdt i et militærkompleks nær Vatikanet i to dager før de ble sendt til  Auschwitz  i okotber 1943.  
– Paven kunne offentlig ha krevd om at de ble løslatt. Han kunne sendt en privat melding til Hitler. Han gjorde ingen av delene. Jødene ble satt på et tog og sendt i døden. Hva kan arkivene fortelle oss om diskusjonene i Vatikanet og beslutningen om å ikke blande seg? Det skriver forfatteren David I. Kertzer. Han skrev den prisvinnende boka The Pope and Mussolini (2015).

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også