Les alt for bare 10 kr!

De leter etter kuren for evig liv

Aubrey de Grey og andre transhumanister anser alderdommen som en sykdom, og mener kuren er like rundt hjørnet.

Publisert 03. mars 2020

På bakværelset av biblioteket står en pensjonist og roper:

– Jeg vil ikke bli et av de siste menneskene som dør!

Alderdommen har satt sine merker på 79-åringen. Han luter fremover der han står på linoleumsgulvet og det er nesten som om man hører det knirker i leddene når han hytter med neven mot forsamlingen.

– Vi fikk atombomben på tre år fordi vi måtte. Vi kom oss på månen i løpet av sju år fordi vi trodde vi måtte. Vi får til dette også. Vi må bare bestemme oss.

Med hyppige temposkifter og sporadiske skrik, informerer han om at biologer har reversert aldringen hos mus. At det maksimalt er 150 år unna at man kan gjøre det samme hos mennesker, men at det er for seint. Det er derfor det trengs penger – a lot of money, money, money! – så forskningen kan akselerere.

Omsider siger han ned igjen på stolen, som er pakket inn i plastikk, uvisst av hvilken grunn.

– Vi har utallige trillioner i statsgjeld, mumler han. – Hva gjør det om vi får noen milliarder til?

Århundrets prosjekt

Historikeren Yuval Noah Harari skrev i bestselgerboken Homo Deus at menneskeheten trolig vil gjøre et helhjertet forsøk på å leve evig i det 21. århundret. I Hararis øyne vil ønsket om evig liv stige i takt med en stadig mer ekspansiv legevitenskap.

Foreløpig ser udødelighetsprosjektet ut til å ha liten folkelig appell. I en undersøkelse utført av Sapio Research svarte bare 21 prosent av alle briter at de ønsker å leve evig. En av grunnene er kanskje at prosjektet i seg selv virker lite folkelig. Hittil har de mest profilerte forkjemperne vært techmillionærer og andre rikinger, som tilsynelatende har alt som kan kjøpes for penger.

Slikt sett vil nok mange akke «åh selvfølgelig» ved opplysningen om at dette møtet finner sted i Berkeley, like over bukta fra San Francisco. Mannen som nettopp har skreket det transhumanistiske gospelet er imidlertid ikke noen klassisk Silicon Valley-eksentriker, som tar infrarød badstue og injiserer stamceller i ansiktet for å se ung ut. Ira Brightman, som han heter, er hverken techmillionær eller rik. Han har kommet med undergrunnsbanen fra den økonomisk vanskeligstilte nabobyen Oakland, der han bor i en knøttliten leilighet.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også