Les alt for bare 10 kr!

Skal granske «åndeliggjøring» av overgrep etter Vanier-saken

Fantes det en teologisk rettferdiggjørelse av Jean Vaniers seksuelle overgrep? Ny kommisjon skal undersøke private korrespondanser mellom Vanier og hans ‘åndelige far’ for å finne svar.

Publisert 27. februar 2020

– Hvordan kunne dominikanerordenen tillate at Thomas Philippe fikk jobbe som prest? Hvorfor fikk han lov til å jobbe med utviklingshemmede? spør Aslaug Espe.

Espe kjenner godt til l'Arche-bevegelsen, som Jean Vanier er opphavet til. Hun reagerer sterkt på at Vaniers åndelige veileder, dominikaneren Thomas Philippe (1905–1993), fikk fortsette å veilede og holde skriftemål, selv om han allerede i 1952 ble avsatt som leder i L'Eau de Vive, en studentorganisasjon for prester.

Thomas Philippe fikk i 1956 forbud mot å virke som prest som følge av seksuelt misbruk av kvinner, etter en kanonisk kjennelse fra Den katolske kirke. Likevel holdt han kontakten med Vanier og var involvert da Jean Vanier stiftet l'Arche i 1964 – selv om kirken nektet dem å ha kontakt.

Ulydighet

– Dette var noe Thomas Philippe tok seg til, ikke noe han var satt til. Han hadde forbud mot å virke som prest, men likevel fortsatte han av ulydighet. Hvordan dette kunne skje, og hvordan ulydigheten ble håndtert, blir det opp til den ene av de nylig nedsatte granskingskommisjonene å undersøke, svarer fr. Haavar Nilsen ved St. Dominikus kloster på Majorstuen.

I kjølvannet av granskningen som konkluderer med at Jean Vanier har hatt manipulerende seksuelle forhold til seks kvinner tilknyttet l'Arche-bevegelsen, har dominikanerordenen nå startet to nye granskninger, skriver den kanadiske avisen The Globe and Mail, som først omtalte Vanier-saken i helgen.

Granskningene er iverksatt av Nicolas Tixier, provinsialprior i den franske provinsen, som også dominikanerne på Majorstuen i Oslo er underlagt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også