Les alt for bare 10 kr!

Faste i fastfood-land

Vi møtte Peter Halldorf på McDonalds for å snakke om kristen faste.

Publisert 26. februar 2020

Storgata i Oslo graves opp, og maskinene dundrer mens vi venter på Peter Halldorf utenfor McDonalds.

Den svenske pinsepastoren var fram til 2017 forstander for den økumeniske kommuniteten i Bjärka Säby. I Norge er han kjent for sine bøker om kristendommens oldkirkelige røtter. Nå er han i Oslo i anledning en liten, lilla bok: Inn i mysteriet. Betraktninger i fastetiden. Og for anledningen har vi spurt om ikke han vil møte oss akkurat her, på verdens største fastfood-kjede, et symbol for både fest, fråtsing og fattigdom.

Iscenesettelse

I barndommen var McDonalds et gledens sted, en frydefull utskeielse når noe skulle feires. Men her kan også arbeidsledige alenemødre- og fedre verden over kjøpe et stort måltid pluss en leke til ungen sin, for prisen av en økologisk brokkoli.

– Når var du sist på McDonalds?

Det er fotografen som spør.

– Nei, sier Halldorf med et mildt smil, – det er mange år siden.

Intervjusituajonen er med andre ord tvers igjennom konstruert, men med de beste intensjoner. Et intervju i mer sakrale omgivelser ville også være en slags iscenesettelse, og i begynnelsen av Inn i mysteriet skriver Halldorf om askeonsdagen: «Nå er tiden inne til å kaste maskene og frigjøre oss fra illusjoner.»

Så må vi kanskje innrømme et behov for å teste Halldorf og boka hans litt: Er fasten en from praksis noen smykker seg med, og hvordan bærer den i møte med en støyende virkelighet?

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også