Les alt for bare 10 kr!

Gir klarsignal for å skjerme ideell omsorg

Regjeringen fastslår nå at stat og kommuner kan skjerme ideelle aktører fra konkurranse om helse- og sosialtjenester.

Publisert 19. februar 2020

– Det er nok mange som blir glade nå. At dette er ønsket er det ingen tvil om, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Sammen med barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har hun tatt turen til Stiftelsen Radarveiens dagsenter og døgnenheter for mennesker med utviklingshemming på Lambertseter i Oslo. Med seg har de en viktig nyhet:

Regjeringen forskriftsfester nå at stat, fylker og kommuner kan skjerme konkurranser om å tilby helse- og sosialtjenester slik at bare ideelle aktører får delta.

Driftige damer

En ny hverdag gryr i Radarveien. Rolig rockemusikk strømmer ut av høyttalerne. Brukerne rusler og ruller inn gjennom den automatiske inngangsdøren. Det har de gjort siden 1973, forteller direktør Marianne Wahlstrøm.

– Vi ble opprettet av noen driftige damer, som så at det manglet et tilbud for denne gruppen. I dag er vår styrke at vi er faglig sterke og gode på individuell tilpasning. Vi ser deg. Og vi gjør det ikke for pengene, sier hun.

Tradisjonsrike institusjoner som Radarveien har vært på vikende front de siste årene. De har blitt utkonkurrert på pris av kommersielle aktører.

I 2016 lyste Oslo ut en anbudsrunde som skulle dekke kommunens behov for boliger til psykisk utviklingshemmede i lang tid fremover. Radarveien tapte.

De har nemlig valgt å ha tariffavtaler, og har vært pålagt å ha pensjonsordninger, på nivå med det offentlige.

– Veldig få ideelle vant fram. Kommersielle fikk oppdragene. Det skyldes pris, sier Wahlstrøm.

Oslo kommune skal ha ønsket å reservere konkurransen i 2016, men klarte ikke å finne juridisk grunnlag for det.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også