Les alt for bare 10 kr!

Mannen som endret Smiths venner åpner dørene

I Smiths venner er han elsket. På utsiden beskyldes han for svindel, maktkupp og pengepress. Temaene står i kø når BCCs toppleder åpner dørene for første gang på 23 år.

Publisert 14. februar 2020

– Du er den første journalisten som har blitt ønsket velkommen i hjemmet mitt, sier Kåre J. Smith.

Jeg sitter ved det store spisebordet på kjøkkenet og hos Smiths venners øverste leder og familien hans. Smith er i storform, pludrer med barnebarna og spør om jeg har nok å drikke. Det er 23 år siden sist han slapp media inn på seg.

– Og du blir sannsynligvis den siste, smiler han.

«De gjerrige har djevelen til far»

Vi spoler tilbake til begynnelsen av desember 2019. TV 2 har publisert sitt tredje program i serien Norge bak fasaden. Det handler om lukkede kristne trossamfunn. Der får Smiths venner – eller Brunstad Christian Church (BCC), som de egentlig heter – gjennomgå. Hovedanklagen er pengemas og dugnadspress. Journalistene har funnet et klipp der Kåre Smith sier at «de gjerrige har djevelen til far». Sånne folk vil han «helst slippe å ha på Brunstad».

«På hans private konto har tallene vært lysende grønne i mange år. I 2016 står han oppført med en inntekt på 22 millioner og en formue på 102 millioner», fortsetter programlederne. De antyder at det er noe muffens med verdenslederens rikdom.

Jeg rykker ut mot TV 2 for det journalistiske håndverket, som jeg mener er elendig. Når jeg møter journalist Kadafi Zaman i Dagsnytt atten sier han at de har snakket med et 20-talls mennesker som forteller om «rystende ting» i trossamfunnet. De har bedt om å få intervjue Kåre Smith, men fikk nei.

Etter debatten kontakter jeg BCCs ledelse og sier at jeg ønsker å treffe Kåre Smith.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også