– Asylbarnas dramatiske tegninger er bevis gode nok

Saken mot politiet ble henlagt. Barnetegninger fra den dramatiske pågripelsen av familien er nå blitt til en kunstutstilling.

Reportasje

Kunststudent Maria Saxegaard er mye sammen med en afghansk familie som sitter i kirkeasyl i Hønefoss. Torsdag åpnet hun utstillingen Baba smiler ikke lenger i Oslo. Den er basert på tegningene familiens to gutter på fem og seks år har tegnet under oppholdet. Baba er det arabiske ordet for pappa.

– Jeg har laget en serie malerier basert på tegningene. Utstillingen er mitt forsøk på å løfte frem barnas opplevelse av det som skjedde da politiet grep inn, forteller hun.

Sterke tegninger

Maria Saxegaard har tegnet mye sammen med de to brødrene for å bli med kjent med dem.

– Jeg så at de var sterke også når det gjaldt kunstneriske kvaliteter. Jeg ville egentlig bare gi de bildene mer verdi. Vi jobbet med ulike teknikker for å bygge videre på uttrykkene, forteller kunststudenten.

Ekteparet og deres to sønner barn kom til Norge i 2015, og søkte beskyttelse fra forfølgelse i Afghanistan fordi de hadde innledet et kjærlighetsforhold i strid med ønskene til kvinnens familie. Familien mener de blir drept av kvinnens bror hvis de reiser tilbake. Norske utlendingsmyndigheter har flere ganger avslått søknaden, med begrunnelse i at det ikke er fare for forfølgelse ­eller andre overgrep som følge av kjærlighetshistorien. UDI og UNE har også sagt nei til opphold på humanitært grunnlag. Under oppholdet i Norge har de to brødrene fått en lillesøster.

Konvertert

Familien har oppgitt å ha konvertert til kristendommen etter at de kom hit til landet. De har bedt om at avslaget blir omgjort av denne grunn. Også denne begjæringen er blitt avslått, fordi UNE mener konverteringen ikke var reell.

Den afghanske familien ble i februar i fjor hentet av politiet i et menighetshus i Fitjar. Politiet ble i etterkant anmeldt for «brudd på menneskerettigheter, uforholdsmessig politibrutalitet og brudd på politi-instruksen».

---

Utstilling

  • Baba smiler ikke lenger
  • Maria Saxegaard
  • Basert på tegningene til to afghanske barn.
  • Galleri Seilduken, Oslo.
  • 13. – 16. februar

---

– Aksjonen og konsekvensen den fikk for barna er en av årsakene til at politiet i etterkant har utarbeidet ny instruks for pågripelse av småbarnsfamilier og enslige mindreårige asylsøkere. Anmeldelsen ble allikevel henlagt denne uken, forteller Saxegaard.

Nattetegninger

Familien skulle sendes tilbake til Afghanistan, men de søkte tilflukt og kirkeasyl i Hønefoss kirke måneden etter.

– De første månedene de bodde der tegnet de to guttene kun ett motiv - natten de ble arrestert av norsk politi på Fitjar, forteller Saxegaard.

Hun er datter av prost Kristin Moen Saxegaard, som har fulgt familien tett siden de gikk i kirkeasyl i Hønefoss kirke i mars i fjor. Både menighet og lokalbefolkning har slått ring rundt familien og gir dem støtte «i en vanskelig tid».

– Politiet ble anmeldt for blant annet brudd på instruks etter arrestasjonen. Saken ble henlagt forrige uke på grunn av manglende bevisgrunnlag. For alle som har sett tegningene til barna, så er det mer enn bevis nok, sier Maria Saxegaard.

For alle som har sett tegningene til barna, så er det mer enn bevis nok.

—   Maria Saxegaard

TIDLIGERE SAKER OM FAMILIEN I KIRKEASYL PÅ HØNEFOSS:

• Kirkeasylfamilien på Hønefoss vant ikke fram
Faren ble slått, mens sønnen ble dyttet over ende.
• 
Får endelig bevege seg fritt
• 
Splittet menighetsråd

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje