Les alt for bare 10 kr!

– Asylbarnas dramatiske tegninger er bevis gode nok

Saken mot politiet ble henlagt. Barnetegninger fra den dramatiske pågripelsen av familien er nå blitt til en kunstutstilling.

Publisert 12. februar 2020

Kunststudent Maria Saxegaard er mye sammen med en afghansk familie som sitter i kirkeasyl i Hønefoss. Torsdag åpnet hun utstillingen Baba smiler ikke lenger i Oslo. Den er basert på tegningene familiens to gutter på fem og seks år har tegnet under oppholdet. Baba er det arabiske ordet for pappa.

– Jeg har laget en serie malerier basert på tegningene. Utstillingen er mitt forsøk på å løfte frem barnas opplevelse av det som skjedde da politiet grep inn, forteller hun.

Sterke tegninger

Maria Saxegaard har tegnet mye sammen med de to brødrene for å bli med kjent med dem.

– Jeg så at de var sterke også når det gjaldt kunstneriske kvaliteter. Jeg ville egentlig bare gi de bildene mer verdi. Vi jobbet med ulike teknikker for å bygge videre på uttrykkene, forteller kunststudenten.

Ekteparet og deres to sønner barn kom til Norge i 2015, og søkte beskyttelse fra forfølgelse i Afghanistan fordi de hadde innledet et kjærlighetsforhold i strid med ønskene til kvinnens familie. Familien mener de blir drept av kvinnens bror hvis de reiser tilbake. Norske utlendingsmyndigheter har flere ganger avslått søknaden, med begrunnelse i at det ikke er fare for forfølgelse ­eller andre overgrep som følge av kjærlighetshistorien. UDI og UNE har også sagt nei til opphold på humanitært grunnlag. Under oppholdet i Norge har de to brødrene fått en lillesøster.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også