Les alt for bare 10 kr!

– Tro er overvurdert, kjærlighet undervurdert

Werner Jeanrond mener troen kan hente ut det beste i mennesket. I sitt eget liv har han sett nok av eksempler på det motsatte.

Publisert 07. februar 2020

Sporene etter 2. verdenskrig var overalt der Werner G. Jeanrond vokste opp, i en liten by nær Saarbrücken, på grensen mellom Frankrike og Tyskland. Om natten drømte han om krigen han selv aldri opplevde. 

På vei til barnehagen så han kulehull i husene han gikk forbi. Noen menn i nabolaget hadde mistet armer, andre ben.

Onkelen ble drept i kamp i 1942. Faren kjempet på tysk side som 17-åring i 1945. Mormoren kjempet mot nazistene, farfaren var medlem av nazipartiet.

I århundrer har regionen Saarland vært kasteball mellom Tyskland og Frankrike. Det var her Werner Jeanrond vokste opp.

– Jeg gjennomskuet tidlig at alle former for monokultur er oppfunnet, og jeg så rikheten i det flerkulturelle. Langs Saarfloden levde ulike katolske kulturer side om side. Jeg oppdaget raskt at «det katolske» ikke finnes, sier han.

Jeanrond sitter i en skinnsofa i leiligheten han bor i på Frogner i Oslo sammen med sin kone, Betty. De flyttet hit fra Oxford, England, da han for ett år siden ble professor ved Teologisk fakultet på Universitetet i Oslo, som den første katolske professor i systematisk teologi i fakultetets over 200 år lange historie.

Jeanrond tror oppveksten i Tyskland har gjort ham kritisk til dem som bruker religion identitetspolitisk.

– Religionen kan i beste fall være den bevegelsen som overvinner krig og splittelse. Den kristne troen var viktig i den tyske motstandsbevegelsen under Hitler, for eksempel. Men ofte er det dessverre motsatt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også