Logg inn

Kirken er den nye kulturscenen

Mens gudstjenstene blir færre, blir kirkekonsertene flere. Hvor åpent kan kirkerommet være før det mister magien?

Klokken fire; Einar Aasen sitter ved billettskranken, et par småbord med brosjyrer og en kasse på. Fra de brede dørene siver orgelspill ut. Øvingen til kveldens konsert er i gang, samtidig som kirken tømmes for turister. Men dørvakt-veteran Aasen sørger for at vi får en siste titt.

Stolt drar han frem et avisutklipp fra mai i fjor: Det verdenskjente orkesteret Berlinerfilharmonikerne spilte sin tradisjonelle 1. mai-konsert her i Røros kirke, eller Bergstadens Ziir som den kalles.

– Hvis du går inn og ser, skjønner du hvorfor.


Kulturkirken

Røros er ikke alene. I løpet av de siste årene er norske kirkerom blitt inntatt av band og strykekvartetter, orkestre, vokalensembler og sangere. Kirkene er blitt blant landets mest ettertraktede kulturarenaer, ifølge en ny rapport fra Rokkansenteret, Kulturaktivitet og kulturarenaer i norske kommuner.

Forskerne bak rapporten, kaller den økte interessen for kirkene som et sted for kulturarrangement for «oppsiktsvekkende». Men de spør også hvorfor:

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også