Les alt for bare 10 kr!

Irans kristne fortid

Kirken i Øst: Iran hadde i middelalderen en kristen kirke som preget landet og sendte misjonærer helt til India og Kina. Det var flere kristne der enn i Europa.

Publisert 04. februar 2020

I dag kjenner vi Iran som et strengt muslimsk land styrt av et muslimsk presteskap. Kristne kirker har trange kår og mange kristne forfølges. Men en gang var Iran – eller Persia som det den gang het – et av de viktigste kristne land.

I 401 kalte sjah Yazgherd 1 inn til det første store kirkemøte for hele det persiske riket. Det markerer etableringen av en egen iransk kirke som kom til å spille­ en dominerende rolle i hele ­Sentral-Asia gjennom ­nesten ­tusen år.

Gjennom en serie kirkemøter sluttet den iranske kirken seg til den nikenske trosbekjennelsen, men etablerte seg som en selvstendig kirke med sin egen ­patriark i den persiske hovedstaden Ctesiphon.

Zoroaster

At den persiske ­sjahen sto som sponsor for organiseringen av den kristne kirken, var en omveltning som kan sammenlignes med da Konstantin tok parti for kristendommen i Romerriket.

Da sassanid-dynastiet tok makten i Persia 150 år tidligere,­ var det som fornyere av den gamle zoroaster-religionen. De tok tittelen sjahansjah (kongenes konge) og framstilte seg som Guds utvalgte til å styre. Det var Irans første religiøse revolusjon.

Zoroaster-troen er eldgammel i Iran. Presteskapet ble kalt magi. Ifølge Matteusevangeliet var det magi fra øst som kom for å tilbe Jesus-barnet. Magiene sto for ­seremoniene i ildtemplene. ­Sentralt i religionen var dualismen mellom mørke og lys, sannhet og løgn, engler og djevler­ (som religionshistorikere ­mener har påvirket både jødedom og kristendom).

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også