Logg inn

En lavmælt kristenvelger

Hun føler sterk tilhørighet til den lokale kirken, men snakker sjelden om tro. Rigmor Aasrud (Ap) introduserer den innlandskristne sentrum/venstre-velgeren.

Rigmor Aasrud synes det er rart. Hun famler etter de riktige ord­ene.

– Kristenvelger?

Kontrasten er slående til «den kristenkonservative høyresidevelgeren» – Oslo Symposium-general Bjarte Ystebø – som Vårt Land intervjuet forrige uke. Bergenseren hadde få problemer med å definere hva en kristenvelger var for ham.

– For meg er det en fremmed måte å kategorisere velgere på, sier derimot Aasrud.

Men hadelendingen sier selv at hun «har sin barnetro i orden». Og hun har da vitterlig stemmerett. Er hun ikke da en kristenvelger?

Innlandskristen

«Innlands­kristen», har noen kalt slike som Rigmor Aasrud. Én av dem er kristensosialisten og fotballbloggeren Mina Finstad Berg:

– Jeg er fra Lillehammer, ikke sant, der er tro noe folk har for seg selv, noe personlig. Det er bra, synes jeg. Jeg er opptatt av man ikke skal dytte troen sin over på andre mennesker. At jeg er kristen­ påvirker min hverdag en del, men jeg tror ikke det synes­ så godt på utsiden, sa hun i et Min tro-intervju i fjor.

Folk fortalte lignende historier da Vårt Land besøkte Gjesåsen kirke i Hedmark-kommunen
 Åsnes i fjor.

– Det folk i bygda tenker om eksistensielle og åndelige ting, blir i ens indre. Slik er det også mange andre steder i Hamar bispe­dømme, sa prest David André Tys, som likevel var overbevist om at det fantes tro i bygda, selv om den ikke var så synlig.

Menighetsrådsmedlemmene Vårt Land snakket med var mer opptatt av det praktiske og tradisjonene rundt kirken sin enn å snakke om «kristentroa».

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også