Les alt for bare 10 kr!

Eddy de Wind holdt seg i live for å skrive fra Auschwitz

– Meg bekjent er det den eneste boken som er skrevet i konsentrasjonsleiren, sier sønnen.

Publisert 01. februar 2020

Da russerne frigjorde konsentrasjonsleiren Auschwitz for 75 år siden, var leiren forsatt et katastrofeområde, og synet som møtte den jødiske, nederlandske legen Eddy de Wind da han kom til Birkenau for å lete etter sin kone, var forferdelig. Tyskerne hadde forlatt leiren, men igjen var tusenvis av døende mennesker som det ikke sto i hans makt å redde.

Etter å ha overlevd to år i Auschwitz, bestemte Eddy de Wind seg i fortvilelse for å avslutte sitt eget liv. Men rett før han var i ferd med å gjennomføre, husket han noe en kvinne hadde sagt til ham et par dager tidligere: «Du må holde deg i live, for å fortelle alle hvordan det var her, slik at alle vet, og dette ikke kan skje igjen.»

Eddy de Wind vendte tilbake til Birkenau, og fant noen blanke notatbøker som hadde tilhørt SS. Disse hadde blitt brukt til å føre protokoll over fanger som hadde blitt sendt til gasskamrene. Der og da begynte han å skrive. I tre måneder fortsatte han med det, på kveldstid. På dagtid jobbet han som lege for russerne, fremdeles i leiren. Noen av de døende som hadde blitt igjen kunne reddes – mange handlet det om å pleie til en verdig død. Hver kveld hentet han fram notatboken og skrev.


Ingen ventet boken

– Meg bekjent er det den eneste boken som er skrevet i konsentrasjonsleiren, sier Melcher de Wind, Eddy sin sønn, når vi møter ham i Oslo, noen dager før 75-års markeringen av frigjøringen av Auschwitz. Han er her i forbindelse med gjenutgivelsen av farens bok, Endestasjon Auschwitz, som lanseres på norsk, og på en rekke andre språk omkring i verden denne vinteren.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også