Les alt for bare 10 kr!

Stillheten i et bilde

I en støyende verden kan et fotografi av en 5.000 år gammel steinfigur være akkurat det du trenger.

Publisert 30. januar 2020

Lys og luftig orden hersker bak det store inngangspartiet til det som en gang var et travelt bilverksted. Her, i en sidegate i Oslo, bort fra trikkestøy og menneskevrimmel, skjuler det seg en liten lunge for slitne øyne og ører: Et kunstgalleri.

Helt tyst er det forresten ikke. Praten fra det åpne kontoret fyller rommet i en jevn dur. Lyden understreker på et vis følelsen av stillhet i mange av de utstilte fotografiene til kunstneren Bjarne Bare. Som i det fredelige blikket til en rødsprengt mann i racerbil helt innerst i lokalet.  

– Han var i ferd med å starte et billøp, og virket nervøs og svett. Stedet var ekstremt bråkete, men da jeg løp fram på bilbanen, skjedde det noe mellom oss. Det er en utrolig ro i det blikket, forteller Bare.

Utenfor tiden

Bjarne Bare har lett etter motiver som kan si noe om tid, bevegelse og stillstand. Nå møter han oss i utstillingen på OSL Contemporary for å snakke om stillhet i egne fotografier og i billedkunsten ellers.

– Stillhet er en grunnleggende egenskap ved et bilde. Med fotografiet har du mulighet til å stoppe tiden. For meg er det en styrke.

– Hvordan vil du knytte stillhet til tid?  

– Gjennom å vise det motsatte av tid, åpner det seg et rom for å tenke over tiden. Det er her stillheten kommer inn. Du fryser tiden og reflekterer på den måten over tiden som går.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også