Les alt for bare 10 kr!

Orgelet som trosbærer

Ryde & Berg Orgelbyggeri leverer denne uka sitt orgel nummer 116 til Lørenskog kirke. – Orgelet gir en varig puls i kirken, og peker mot noe som er større enn oss, sier orgelbygger Anders Hjortaas.

Publisert 28. januar 2020

Orgelbyggeriet leverte første orgel – sitt opus nummer 1 – i 1985: et lite kisteorgel til Oslo domkirke. 

Grunnlegger Jan Ryde forteller om en orgelfilosofi som hele tiden har ligget til grunn:
– Å bygge orgel er mer enn en jobb, og det ligger noe klart religiøst i å skape den bærebjelken orgelet utgjør i et kirkerom. Orgelet har en funksjon, men vi må for all del ikke glemme det liturgiske, vår visjon er at instrumentet skal skape glede og bærekraft til salmesang og liturgi, sier Jan Ryde.
Nå er han glad for at arven ivaretas, og at livsverket bæres videre. I 2018 kjøpte Håkon Wium Lie orgelbyggeriet, og komponist og musiker Jon Willy Rydningen ble ny daglig leder.


– Jeg kunne ikke si nei til å gå inn i den tusenårige tradisjonen, selv om det var med skrekkblandet fryd. Å skape lyd av tre, metall og luft er grunnprinsippene som fortsatt bærer orgelbyggingen. Å skape instrumenter som i kraft av sin posisjon i historien kler folks liv i sorg og glede, var et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Et orgel skal leve i minst 100 år, til sammenligning har et digital-orgel en levetid på linje med PCen din, sier Rydningen.

Lørenskog kirke

Han sammenligner orgelbygging med å komponere musikk.
– Begge deler gir en god skaperfølelse. Når vi leverer et nytt orgel, består pakken også av et helt nyskrevet verk komponert for anledningen – gjerne fra en lokal komponist, forteller han.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også