Les alt for bare 10 kr!

Nå utfordres Pave Frans av forgjengeren

Samtidig som pave Frans vurderer å lempe på sølibatkravet til prester i Amazonas, skriver den forrige paven at sølibatet må være et absolutt krav. Eksperter frykter et slags alternativt pavedømme rundt Pave Benedikt.

Publisert 27. januar 2020

De seneste ukene har striden mellom «konservative» og ­«liberale» krefter i Den katolske­ kirke blitt intensivert, og fått hver sin mektige gallionsfigur i den forhenværende og den nåværende paven.

Eksperter på Den katolske ­kirke tolker det som at pave ­Benedikt XVI har uttalt seg kritisk­ til en av pave Frans' kommende reformer: ordinasjon av gifte menn til prest.

Pave Benedikts kritikk av pave Frans er uten sidestykke i Den katolske kirkes to tusen år lange historie, mener historiker og teolog Massimo Faggioli, som ut­taler seg til amerikanske National Catholic Reporter.

– Pave Benedikt blander seg inn i den pågående prosessen, og truer med dette pave Frans' autoritet og råderett, sier han.

Omstridt bokutgivelse

Bakgrunnen for konflikten er boken Des profondeurs de nos coeurs – Fra dypet av våre hjerter – som ble gitt ut i Frankrike i midten av januar, med pave emeritus ­Benedikt XVI og kardinal Robert Sarah som oppgitte forfattere.

Boken beskrives som et forsvar for sølibatet blant prester i Den katolske kirke, og har skapt store kontroverser.

Det er nemlig ventet at pave Frans om noen uker skal offentliggjøre et dokument der han godkjenner ordinasjon av gifte menn til prester i Amazonas-området i Sør-Amerika, der det er stor prestemangel.

Selv om Den katolske kirke i en rekke tilfeller aksepterer gifte prester, ser mange på den ventede endringen som et signal om oppmykning av hovedlinjen i spørsmålet om sølibat for prester.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også