Les alt for bare 10 kr!

Linda ­Gabrielsen: – Barnet var en gave jeg ikke visste at jeg ville ha

Forfatter Linda ­Gabrielsen har skrevet roman om hvordan fellesskapet tar imot et barn med Downs syndrom.

Publisert 23. januar 2020

– Når du spør om abort, så stopper det. Jeg kan ikke si «for» ­eller «mot» fordi jeg er fanga av min kultur.

Vi har snakket med Linda ­Gabrielsen en halvtimes tid når vi kommer hit. Det gjelder den nye romanen hennes Entré, men det gjelder også en helt personlig fortelling om å få et barn med Downs syndrom. Hvordan er det å møte et samfunn der man, sammen med barnet, er utenfor, annerledes, et avvik?


Et bestemt sted

Gabrielsen understreker det med én gang: vi fødes inn i en kultur med et språk, et lovverk, noen normer. Det er en bestemt, men ikke selvfølgelig verden vi kommer inn i.

– Når et barn gjør en entré og ikke passer inn, kan vi rette­ spørsmålet mot barnet som ­ankommer, eller mot stedet det kommer til: Hvorfor passer det ikke inn?

Blikket og stemmen i romanen tilhører en mor som på samme tid er inkludert i fellesskapet, og står på utsiden av det. Opplevelsen­ av å få et anner­ledes barn gjør at hun får øye på andre ting enn da hun kunne ta sin plass i fellesskapet for gitt.

Derfor er John Cage sin kjente komposisjon 4,33 – som består av tre satser uten at én eneste tone blir spilt, en viktig referanse i boka. Når Cage sitt verk framføres, vil utøveren telle takter og kanskje bla om i note­arkene. I fraværet av musikk, vil oppmerksomheten til publikum i stedet rette seg mot lydene i rommet. Alle små bevegelser, svelg­ing, hosting, hvisking, blir en del av verket.

Linda Gabrielsen sier at hun med boka ønsker å speile oss «i publikum», på samme måte som Cage gjør.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også