Les alt for bare 10 kr!

Da Joy Mogensen så sin datter for første og siste gang ble hun minnet om Guds kjærlighet

Den danske kulturministerens datter døde bare uker før termin.

Publisert 25. januar 2020

I Danmark er Joy Mogensen kjent som en folkelig og åpenhjertig politiker. Instagram-profilen hennes er fylt med hverdagslige øyeblikk. Her finnes det bilder fra ultralyd, ammekurs og de første innkjøpene av babyklær og leker.

Men ingen babybilder.

Joy Mogensen ble for alvor et kjent navn under den danske valgkampen i fjor vår. Da skrev også norske aviser om den gravide Roskilde-borgermesteren som ble utpekt som kultur- og kirkeminister i Mette Frederiksens regjering.

Det var ikke det at hun var gravid som var oppsiktsvekkende, men måten hun var blitt gravid på. Mogensen hadde valgt å bli gravid på egenhånd ved bruk av en anonym sæddonor. For den beslutningen fikk hun hard motbør, til og med fra sine egne. Partikollega Simon Simonsen (Socialdemokratiet) kalte Mogensens valg for «en tragedie av shakespearske dimensjoner».

– Et vanskelig valg

Nå sitter den profilerte politikeren rak i ryggen i en okergul lenestol på kontoret sitt i kulturministeriet i København. Hun er kledd i en marineblå kjole, rundt halsen henger et hjerte av gull. Blikket er skarpt, men imøtekommende.

Å være så åpen om å bli gravid på egenhånd, føltes strengt tatt ikke som et reelt valg, forteller hun.

– Jeg har valgt å være en person som stiller opp til et offentlig ansvar. Jeg har for lengst innsett at hvis folk skal stole på meg – også de som ikke stemte på meg – så har de en rett til å vite noe om hvem jeg er. Så er jo det å bli gravid, ikke akkurat noe man kan skjule.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også