Les alt for bare 10 kr!

Den stille tro

Tor Øystein Vaaland har aldri angret på at han ble teolog, selv om han i mange år jobbet utenfor kirken. Det var da han mistet en sønn, bare to dager gammel, at han bestemte seg for å bli prest.

Publisert 17. januar 2020

– Jeg følte ikke den gangen at kirken rommet en sånn som meg. Jeg opplevde den som trang.

Etter at Tor Øystein Vaaland fullførte preste­utdanningen i 1986, fulgte mange år hvor det å jobbe som prest ikke kjentes helt riktig.

I stedet ble han journalist i NRK og Morgen­bladet, nyhetsredaktør i Nationen og generalsekretær i Rådet for psykisk helse. Så tok livet en vending.

– I NRK ble jeg nok sett på som «litt prest». Men da jeg i 1995 ble far til to gutter, og den ene av tvillingene døde, brakte hendelsen et alvor inn i livet, og ble en spire til å ville bidra i en kirke som tar imot mennesker i ulike livssituasjoner.

Etter at han i 1998 begynte som prest, har han tenkt at det viktigste han gjør er å møte mennesker i sorg.

– Det kjennes meningsfullt å stå i kontakt med de pårørende, følge dem i sorgen, og bidra til ­liturgiske rammer og en verdig avskjed, sier han.

I slike sammenhenger forteller han at han ofte møter mennesker som hverken går i kirken eller kaller seg kristne, men som likevel benytter seg av kirken – når livet tar en vending, og ved høytidene.

Det begynner å mørkne utenfor kirke­kontorene nedenfor Asker kirke, der Tor Øystein Vaaland har arbeidsplassen sin. Vaaland husker på noe. Han leter på skrivebordet, og ­finner fram tall fra en ny medlemsundersøkelse i Den norske kirke. Den viser at 16 prosent i Oslo bispedømme svarer positivt på spørsmålet om de «tror på Gud», mens 26 prosent sier at de «tror ikke».

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også