Les alt for bare 10 kr!

Da sultedøden kom inn i stuene våre

Onsdag er det 50 år siden Biafrakrigen i Nigeria ble avsluttet, 15. januar 1970. Mellom 500.000 og to millioner mennesker døde av sult i de to og et halvt årene den brutale borgerkrigen varte.

Publisert 14. januar 2020

Fjernsynsdekningen av den menneskeskapte sultkatastrofen i Biafra skapte enormt engasjement, og endret internasjonal nødhjelp.

I Norge vokste vesle Kirkens Nødhjelp på rekordtid til en betydelig humanitær aktør, mens nyskapende innsamlingsaksjoner bar bud om det som er blitt en vedvarende sterk bistandsvilje i den norske befolkningen.

En fjernsynssendt krig

Da krigen om selvstendighet for utbryterrepublikken Biafra brøt løs sommeren 1967, var fjernsynsapparatet nettopp blitt et sentralt møbel i de tusen norske hjem. NRK laget raskt grundige reportasjer om konflikten. Sterke bilder fra borgerkrigen og den enorme sultkatastrofen kom dermed direkte inn i stuene til folk.

På NRKs innslag fra Biafra kunne man høre Jarl Munchs inntrengende stemme om krigens aktører og nødhjelp som ble fløyet inn, mens NRK-legenden Erik Bye ble så rasende over verdenssamfunnets maktesløshet at han selv dro til konfliktsonen for å løfte engasjementet.

Da hadde brutale bilder fra Vietnamkrigen lenge preget nyhetssendingene, men fra Biafra kom det innslag med utmagrede barn som gjorde enda sterkere inntrykk.

Nøden kom inn i stuene

– Mediedekningen av Biafrakrigen er et tidlig og tydelig eksempel på hvordan det slagkraftige TV-mediet brakte nøden nærmere folk, både i Norge og globalt. Det var noe ganske nytt å få en så omfattende nyhetsdekning av lidelse direkte inn i stuene, sier førsteamanuensis Siri Hempel Lindøe ved Universitetet i Agder.

I doktoravhandlingen «Lidelse på TV» ser Lindøe nærmere på NRKs fortellergrep under den årlige TV-aksjonen. Nettopp Biafrakrigen ledet fram mot det som fra 1974 skulle bli NRKs årlige innsamlingsaksjon til veldedige formål.

– Dekningen av lidelsene i Biafra utløste et enormt engasjement og givervilje i den norske befolkningen. Kirkens Nødhjelp fikk i gang omfattende innsamlingsaksjoner, som igjen ble dekket av NRK, med en gjensidig forsterkende effekt, påpeker Lindøe.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også