Les alt for bare 10 kr!

Trumps trusler om å bombe kulturminner er blitt propogandaseier for Iran – her er stedene som kan bli angrepet

Drapet på toppgeneral Soleimani og trusselen om å angripe kulturarven blir en samlende faktor blant iranere, mener idéhistoriker.

Publisert 08. januar 2020

– Dette vekker enorme følelser hos iranerne. Det blir tolket som et bevis på at Trump og den amerikanske ledelsen ikke bare ønsker å ramme det sittende regimet, men at de vil gi et slag til iransk kultur og historie, sier Mohammad Fazlhashemi, professor ved Universitetet i Uppsala.

Han har islamsk teologi og politisk idéhistorie som spesialfelt, og har blant annet forsket på bildet av Europa og Vesten i den muslimske verden. De siste dagenes hendelser er blitt til en propagandaseier for det iranske regimet, mener han.

Først ble den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani likvidert under et amerikansk droneangrep i Baghdad. Da Iran truet med hevn, repliserte USAs president Donald Trump at han ville angripe iransk kulturarv.

 – Virker det samlende?

– Ja, mener Fazlhashemi, og viser til at det for bare to måneder siden var store demonstrasjoner i Iran i kjølvannet av økte bensinavgifter.

– Men drapet på Soleimani har vært brukt til å skape en oppslutning rundt kampen mot en ytre fiende. Kisten ble sendt rundt i prosesjon fra by til by, og mens prosesjonene gikk, kom så utspillet om å angripe kulturarven. Dette tror jeg bidro til å mobilisere opinionen i propagandakrigen mot USA, der Trump vises som et uutdannet menneske som nå ikke engang respekterer verdensarven, sier Fazlhashemi.

Trump lanserte trusselen på Twitter lørdag kveld. Han nevnte ingen konkrete steder, men sa det gjaldt 52 steder, der noen var «viktige for Iran og iransk kultur».

Antallet skulle korrespondere med antallet gisler som ble tatt da USAs ambassade i Teheran ble stormet i 1979. Gisseltakingen førte til at de diplomatiske båndene mellom Iran og USA ble brutt i 1980.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også