Får 
bestemor på kjøpet

Sykehjemmet Paulus vil tilby studentboliger og gründerlokaler til studenter og bedrifter som vil ­omgås de eldre. De kan bare ­bråke, for vi hører ikke ­noe uansett, sier beboerne.

Reportasje

Det synes jeg er en ­kjempegod idé. Det er bare hyggelig med mennesker her, så lenge de tåler å være rundt oss gamle, sier Edith Østbye (92) om planene på sykehjemmet Paulus på Grünerløkka i Oslo.

Sammen med Aslaug Norun (93) sitter hun i sykehjemmets egen bar med uteservering, «St. Pauli Biergarten», og titter interessert opp på fjerdeetasje i sykehjemmet de bor i.

Der foreligger det nemlig planer om å gjøre den tomme etasjen om til studentboliger og kontorlokaler for oppstartsbedrifter.

– Vi skal være klare til studentene starter på skolen i august, sier Geir Hansen, i omsorgsbedriften Attendo, som driver hjemmet.

Kveldsmat med bestemor. Det skal ikke stå på ambisjonene hos den energiske markeds- og kommunikasjonssjefen, som forteller entusiastisk om planene for den tomme fjerdeetasjen.

– Dessverre kan livet på institusjon ha negativ innvirkning på mange, men det kan vi motvirke med normaliseringsprosjekter som dette, sier han.

Kombinasjonen med studentboliger og sykehjem, kalt ­«cohousing», har hatt stor suksess blant annet i Nederland. Men går alt etter planen blir studentboligene på Paulus de første av sitt slag i Norge.

Unikt vil det også være å plassere kontorlokaler for gründerbedrifter på et sykehjem. Hansen håper studentene, gründerne og de eldre skal inngå i en stor, yrende maurtue.

– Vi vil at de skal snuble litt oppi hverandre, sier han.

---

«Cohousing» og «coworking»

  • Betegnelsen «cohousing» brukes om boliger der ulike grupper mennesker, som for eksempel studenter og eldre, deler plass og fasiliteter.
  • Cohousing med studentboliger på sykehjem ble først prøvd ut i Nederland, og har senere spredd seg til andre land.
  • Betegnelsen «coworking» er en arbeidsstil som innebærer å dele lokaler og nettverk med andre bedrifter.
  • Konspeptet er utbredt blant gründerbedrifter og finnes flere steder i Norge.

---

Frivillighetsrabatt

Prisene på studentboligene i fjerde etasje blir så lave at det vil bli ­attraktivt å yte frivillig arbeid på sykehjemmet til gjengjeld, forteller Hansen. Antagelig rundt 3.000 kroner i måneden.

Noen av de elleve ledige en-hetene i etasjen skal gjøres om til kontorer for oppstartsbedrifter.

– Her kan det sitte bedrifter innen velferdsteknologi, sosiale entreprenører eller hvem som helst andre som har nytte av et slikt miljø, sier Hansen.

Han er allerede i gang med å pusse opp to av de elleve ­enhetene han har tilgjengelig, slik at han kan ha visninger til studentboligene.

Planen er å kartlegge studentenes bakgrunn og koble dem opp med eldre som har lignende­ interesser. Aktiviteter settes opp av Paulus, så kan studentene ­delta så mye de føler for.

– Vi ønsker oss studenter som er interessert i å gjøre normale aktiviteter med de eldre. Spise kveldsmat med dem, besøke hverandre på rommene eller henge i hagen, sier han.

Generasjonsmøter

Grunn-legger og dagligleder i Generasjonsmøtet M, Anne Stine Hole (21), er sikker på at tilbudet vil være attraktivt for studenter.

Siden 2011 har bedriften hennes ansatt ungdommer mellom 14-20 år til å være besøksvenner på sykehjem. Ideen fikk Hole og partneren Christina Væting ­Nergård da de tok entreprenørskap på Foss videregående, rett ved siden av Paulus sykehjem.

– Da vi hadde entreprenørskapstimer pleide vi å sitte i ­kafeen her på Paulus og prate med de eldre, sier hun.

Bedriften har hatt tett kontakt med sykehjemmet siden den tid, og ser nå på mulighetene for å bli en del av prosjektet i fjerde etasje.

– Det nære og sosiale betyr veldig mye for folk, sier Hole, som tror generasjonsmøter bidrar til mindre ensomhet og bedre psykisk helse for alle aldersgrupper.

Innovasjonshjemmet

I kontorlokalene håper ledelsen på Paulus sykehjem det kan bli et helt spesielt innovasjonsmiljø.

Alt fra sosiale entreprenører og gründere innen velferdsteknologi, til studenter og forskere fra ulike utdanningsinstitusjoner kan være aktuelt å fylle lokalene med.

– Vi drømmer om at dette kan være et sted der det dukker opp fantastiske ideer, sier Hansen.

Bemanningsbyrået GammelNok, som ansetter eldre innen en rekke yrkesgrupper, håper å være en del av innovasjons-­miljøet og sette opp kontorer der.

– Vi har mange i stallen vår med bakgrunner som er relevant for entreprenører. For eksempel kan jurister og foretningsfolk ha en mentorrolle for nye bedrifter, sier Truls Norby Johansen, mannen bak GammelNok.

I stallen har han også eldre arbeidstakere som kan pusse opp lokalene, og det til en veldig gunstig pris.

Sykehjemmet venter nå på godkjenning fra og eventuelt partnerskap med omsorgsbygg og sykehjemsetaten i Oslo kommune for å sette i gang prosjektet.

Gleder seg 

Beboerne Edith og Aslaug gleder seg til å få ­flere unge i bygget.

– Det er jo litt rart at de unge vil bo her med alle oss gamle, men det ville vært veldig hyggelig, sier Aslaug.

Studentene kan bare komme å spørre hvis de vil prate eller trenger å få sydd på en knapp, er de to enige om.

– Tror dere ikke det blir fryktelig bråkete med festing og musikk fra studentene?

– Neida! Vi hører så dårlig uansett. Tar jeg av meg høre-apparatene hører jeg absolutt ingenting, så de kan bare ­bråke, ler Edith.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje