Les alt for bare 10 kr!

– Som teolog og troende har jeg nok utviklet en tendens til å gå i retning det litt mer dristige og ­risikerende

Han trodde at hans siste time var kommet da han sto på seilbrett og stormen fikk overtaket. Også i teologien dras professor Bård Mæland, ny rektor på VID vitenskapelige høgskole, mot det dristige.

Publisert 05. januar 2020

– Da jeg kom på land lå jeg og hyperventilerte i ti minutter. Jeg kjente på fysisk utmattelse og angst.

Tårene renner fra øyenkroken til Bård Mæland. Reaksjonen skyldes ikke den dramatiske historien han nettopp har fortalt, om hvordan han for om lag ti år siden kjempet for livet like uti havgapet her. Neida, det er bare den sure jær­vinden som treffer ansiktet hans der han spaserer i frisk bris langs den finkornede Orrestranda i Klepp kommune i Rogaland.

Værforhold som dette, med myk desembersol og kraftige vindkast, får det egentlig til å gnistre bak de runde, markante brillene til den nye rektoren på VID vitenskapelige høgskole i Stavanger. Tidligere har 51-åringen vært en lidenskapelig brettseiler på fritiden, og dagens værmiks betyr perfekte seilforhold. Når han skytes framover med brettet på lange, brytende bølger, er han «i full flyt». I slike stunder har han kjent at han får maksimalt ut av livet, men også i langt mer gjenstridig vær.

Som i den nevnte episoden for ti år siden. Vindstyrken var 25 sekundmeter, altså full storm, og det var så vidt han fikk opp bildøra da han parkerte sør for Orrestranda. Men ut på havet skulle han, selv om han var dårlig trent og det var kaldt i vannet.

– Da jeg var der ute forsvant kreftene etter kort tid. Jeg ble til slutt liggende og kave. Det er en av de gangene jeg har tenkt at «nå har jeg få sekunder til å tenke veldig lurt, hvis ikke kommer det til å gå helt gærent». Det var helt på limiten, sier han, som kom seg tilbake til stranda ved å la seg drive inn av bølgene.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også