Les alt for bare 10 kr!

Å være hellig, ikke god

Rowan Williams synes ikke han var noe stor suksess som ­erkebiskop av Canterbury. Men av og til trenger et menneske ­
å mislykkes, mener han.

Publisert 24. desember 2019

Det er sen kveld, nesten natt, i universitetsbyen Leuven i Belgia. Rowan Williams er sliten.

I to timer har han blitt tatt bilde av og med diverse teologer fra hele verden, som har reist til Leuven kanskje først og fremst for å treffe ham. 

Han har undertegnet bøker, hørt interessert på problemstillinger i diverse doktorgradsprosjekter, og han har fått en omvisning i universitetets sagnomsuste bibliotek, som innehar en av verdens største teologiske samlinger.

Det tar på å være en av verdens mest kjente teologer.
Nå har den tidligere erkebiskopen av Canterbury endelig fått satt seg ned, i en steril studenthybel leid på AirBnb, vegg i vegg med universitetet.

Men temaer som inkarnasjon, jul, Dostojevskij sog kristendommens fremtid har han krefter til å prate om. I alle fall en liten stund.
Jeg starter med inkarnasjonen; det er jo tross alt jul.

– Inkarnasjonen er den mest lysende­ delen av evangeliet. Inkarnasjonen er den endringen bare Gud kan gjøre, den endringen vi trenger for å komme oss vekk fra vår klaustrofobiske lille verden, som fanger oss. Det er bare Gud som kan ta vekk de sperringene som holder oss fanget, ene og alene gjennom nærværet av Guds kjærlighet. Men den kjærligheten kan bare være synlig i menneskelige termer.

– Jeg synes det er lett å tro på Gud på julaften. Men på 1. juledag, når inkarnasjonen skal proklameres, da får jeg det ikke til. Presten sier «dette er et mysterium», og ikke så mye mer. Hvordan vil du forklare det?

– Oi. Hm. Jeg tror jeg vil begynne med at Gud er en gud som deler og kommuniserer, som ikke er statisk og plassert bak en slags metafysisk vegg. At Gud lengter etter å dele hva Gud er med oss. Inkarnasjonen viser at Guds lengsel etter en relasjon med oss er der fra starten av.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også