Les alt for bare 10 kr!

‘Lev lenge, dø fort’

Eldrebølgen er i ferd med å skylle over oss. Men om vi er smarte kan vi surfe på den, mener optimistene. De kaller den ressursbølgen.

Publisert 24. juli 2017

– Mange spør hvorfor i all verden jeg gidder å gjøre dette her, men jeg liker jo å gjøre ting, sier Jens Haugen der han står og maler garderobene i Rønningen Kanvas barnehage på Røa i Oslo.

Ved nyttår tok 65-åringen sluttpakke fra en stilling som byggingeniør i Statoil, som en del av en større nedbemanning. Men Haugen liker ikke sitte på rumpa.

Han vil heller jobbe, for han bråvåkner klokka 6 om morgenen av gammel vane uansett.

– Jeg hadde gått på veggen hvis jeg ikke hadde hatt noe å gjøre altså, sier han.


Surfe på bølgen 

Den norske befolkningen blir større, og den blir eldre.

Andelen av befolkningen som er 70 år eller mer kommer til å dobles de neste 30 årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Hver tredje nordmann vil være over 65 i 2040.

Det kan fort bli dyrt. For om vi lar oss rive med av stereotypiene, vil en stor del av befolkningen da enten være på jordomreise, på en golfbane, i en norskelandsby på spanskekysten eller skrøpelig og ensom på et sykehjem.

Å ha en tredjedel av ladet på ferie eller i en sykeseng er dårlig samfunnsøkonomi. Pensjon er dyrt for velferdsstaten, og hele 30 prosent av kommunale budsjetter går allerede til helse og omsorg.

Men eldrebølgen kan visstnok bli en god opplevelse for alle. Vi må bare lære oss å surfe på den.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også