Vi ser med ravneblikk på 2019

Regjeringsforhandlinger, Vy og en amerikansk sjaman. Hugin og Munin oppsummerer året.

Reportasje

Harde forhandlinger

I januar satt fire partier i tunge forhandlinger for å skaffe landet en ny ­regjering. Resultatet lot vente på seg, men det er kanskje ikke så rart, gitt overskriften ­Aftenposten presenterte for sine lesere på nett. Der kan vi lese at de fire partiene «sliter med abort og rus i regjeringsforhandlingene».

NRK kunne senere fortelle at det bare var toppen av isfjellet. De meldte nemlig at «KrF slit med alkohol og heroin – Frp med flyktningar».

Som om ikke motstanden mellom Frp og KrF var vanskelig nok i seg selv.

Løse kameler

Omsider fikk Norge ny regjering, og Aftenposten kom med nye opplysninger i sakens anledning. De skriver at «Kamelene satt løst i innspurten av forhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri».

Vi vet ikke hvem de løse kamelene som satt rundt forhandlingsbordet, egentlig representerte, men det går rykter om at Kjell Ingolf Ropstad skal ha slukt dem etter middagen.

Visjon

Etter å ha klatret til topps i ­Hydro presenterer Hilde ­Merete ­Aasheim, via NRK, store vyer for hvordan hun vil lede industri­konsernet: «Jeg vil starte med å tydeliggjøre en kraftig ­agenda i forhold til ytterligere for­bedringer som skal robustgjøre oss.»

Hun mangler bare et hvileløst fokus.

Vasekopp

Det grønne skiftet går nå for vidt for fremskrittets Christian ­Tybring-Gjedde. På TV 2 freser han mot at Oslo-byrådet vil fjerne parkeringsplasser utenfor boligen hans på Frogner for å gi plass til syklister:

«Vi ­trenger bilen for å komme til jobb, og for å handle. Ærlig talt, du går ned på Glassmagasinet for å kjøpe med deg en svær vase. Skal du ha den i ryggsekken og sykle hjem med den? Det er ikke sånn verden er. La oss ha en politikk i henhold til hvordan verden er, og ikke skape en verden som ikke ­finnes.»

Selvsagt kjøper Tybring-­Gjedde så store vaser at de blir levert med lastebil.

Kunnskap

«Visste du at artisten Sigvart Dagsland hadde en onkel på Fagernes», spør avisen Valdres i et illustrert oppslag.

Nei.

Borte

Telemarksavisa har dramatiske nyheter på forsida: «Bård Hoksrud kan forsvinne»

Og med det gratulerer vi Hoksrud med det som ikke bare må være norsk politikks mest omtalte slankekur, men også den mest vellykkede.

Vy!

I mars bestemte NSB seg for å bytte navn til Vy. Det er fristende å rope «Vy?», men det skal vi holde oss for gode til.
Likevel, navnet står, og konserndirektør Geir Isaksen i NSB – unnskyld, vy mener... altså, vi mener selvfølgelig Vy – forklarer at «vy er et norsk ord som betyr «utsyn og utsikt».

Men dessverre ikke innsikt.

Føling

Navneendringen Vy koster 280 millioner. «Det er et veldig menneskelig navn, knyttet til følelser», sier designerne bak Vy til Dagbladet.

Etter reaksjonene å dømme snakker vi om følelser som sinne, irritasjon og oppgitthet.

Folkekrav

Joshua French får kritikk for foredragsturneen sin, men sier til NRK at «det er nærmest et folkekrav at jeg forteller min historie». Og da må han tjene penger på det, forståelig nok: «Jeg kan ikke skrive en bok, og gi ut den gratis heller. Når du har slike sterke historier, er det helt naturlig at hovedpersonene selv forteller til dem som har vært interessert», sier French til NRK.

Hva er vitsen med å sitte fengslet i utlandet hvis du ikke kan gjøre karriere på det når du kommer hjem?

Synder

Bilaget, som har en luthersk grunntone, hadde hatt ny bladstyrer i sju dager, da Bjørn Kristoffer Bore, som kom direkte fra Dagbladet, innførte et lett katolsk drag over lederne, samtidig som ­evangeliet om til­givelse ble ­parkert. I en lederartikkel om VGs ­rapportering fra Trond Giskes dansing på en bar i Oslo, kan vi lese ­følgende: «Hvis ­leseren er bevisst ­villedet, er det en journalistisk dødssynd det ikke finnes tilgivelse for i vårt yrke.»

Som kjent fant protestantene dødssyndene irrelevante etter reformasjonen, for der i gården tror man at Gud kan tilgi alle synder gjennom troen alene.

Bilagets nye bladstyrer kan bare håpe at det finnes til­givelse for å dømme kolleger til evig pine.

Brak

Noen ganger blir tallene så små at aviser må ty til dramaturgiske virkemidler av det største slaget for å få leserne til å fatte hva som presenteres.

Derfor klemte avisen Dagen til med fete typer og slo fast at «Valgekspert tror på et brakvalg for Partiet De Kristne» – promillepartiet kan gå opp fra en oppslutning 0,3 prosent, som de fikk i 2015, til 0,7 ved høstens valg.

Hør hvor det buldrer.

Under beltestedet

Når det skjer store ting i samfunnet, er avisene raske med å sende melding direkte til folks mobiltelefoner, slik at de så fort som mulig kan få med seg siste nytt. Og bilaget er intet unntak.

En torsdag i sommer fikk bilagets abonnenter følgende brennende aktuelle push-varsel opp på sine mobilskjermer: «Siri Hustvedt om hukommelse, onani og meditasjon: – Onani er fantasi i sin reneste form»

Her vil vi bare lavmælt minne om hvilken avis bilagets relativt ferske bladstyrer kom fra, uten å hevde at det har noen som helst sammenheng med denne saken.

Fargekladding

«Jeg har ikke tenkt å bli en sånn grå eminense som bare går med grå klær», sa Abid Raja, den grønne Venstre-mannen som alltid er på jakt etter en fremskutt posisjon, da han ble valgt til visepresident i Stortinget og stilte i hvit jakke.

Nå har han vært i Afrika med Stortingets utenrikskomité, og brukte tiden til å skrive kronikker og beklagelser etter at han før avreise omtalte Frp-utspill som «brun propaganda»: «Fargesetting til propaganda og Hitlers brune skjorter var aldri – ALDRI – i mine tanker, men som en referanse til fargen og grumset i måten retorikken serveres.»

Fargeklatten Raja er ikke så sterk i politisk fargelære.

Savn

«Savner du politikken?» spør NTB når de møter Per Sandberg for en prat om fremtiden: «Ikke hele tiden, men noen ganger. Det er interessant å se politikken utenfra og observere hvilke feil og prioriteringer de gjør», svarer Sandberg.

Å se politikken innenfra og gjøre feil, er også ganske ­interessant.

Ja-menneske

Norges nye beredskapsminister har blitt portrettintervjuet i Aftenposten, men ikke om å være kona til, bare så det er helt klart. Likevel svarer Ingvil Smines Tybring-Gjedde følgende på spørsmålet: «Hva er det fineste noen har gjort for deg?»:

«Da mannen min fridde og hadde ordnet vielse i Roma – på ambassaden. Det var fantastisk. Bare han og jeg.»

Neste spørsmål i intervjuet forløper slik: «Hva er din største svakhet?» hvor Tybring-Gjedde svarer:

«Jeg er dårlig til å si nei.»

Gjest

Fremskrittspartiet er på sin sjuende justisminister så langt denne perioden, og lov og orden-partiet tenkte nok at de endelig hadde funnet en som ikke hadde skjeletter i skapet. Men så viser det seg at Jøran Kallmyr har engasjert en au pair som tidligere i mai måtte forlate landet fordi UDI mener hun har jobbet ulovlig for familien.

Den filippinske au pairen har bodd hos familien Kallmyr fra 22. august til 12. oktober uten å ha lov til å jobbe, men justisministeren sier til Aftenposten at hun «har ikke hatt plikter i hjemmet. Hun har vært der som gjest».

«Er det ikke belastende å ha en gjest boende så lenge, fra 22. august til 12. oktober, når man har fire små barn og begge er i full jobb?» spør Aftenposten.

«Det er ikke belastende å ha en gjest hos oss. Det vil jeg ikke si, for hun er en meget trivelig person», sier Kallmyr.

Og så hjelpsom som hun var!

Avstander

Frode Myrhol startet partiet «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» fordi han må kjøre omveier, særlig i hovedstaden: «Det er blitt enveiskjøringer over alt. Før trengte jeg kanskje å kjøre en strekning på 200 meter for å komme fra A til B. Nå må jeg kjøre halve Oslo rundt.»

Å gå 200 meter, fra A til B, er naturligvis helt utenkelig. Man har da bil.

Snus

En uidentifisert hundesykdom herjer landet, men det finnes heldigvis råd for alle som er i faresonen.

«Veterinærforeningen og Mattilsynet råder også hunde­eiere til å ikke snuse mye i grøfter hvor andre hunder har vært», melder TV 2.

Dessuten bør hundeeierne være ekstra forsiktige med å slikke på bæsj.

Sjaman er man mindre aleine

I april annonserte prinsesse Märtha Louise at hun skulle ut på foredragsturné med den amerikanske sjamanen Durek Verrett, som hun hadde funnet tonen med profesjonelt. Men ikke nok med det – i mai viste det seg at Prinsessen og sjamanen ikke bare er en arrangementstittel, men at de to faktisk var et par. Både prinsessen og sjamanen kunngjorde begivenheten på Instagram, og VG gjengir sjamanens kjærlighetserklæring:

«Å bli elsket eller å ikke bli elsket, for jeg vil heller bli elsket ubetinget enn å ikke bli elsket i det hele tatt. Det er hva jeg føler fra prinsesse Märtha Louise, ren aksept for mitt multidimensjonale jeg. Ikke bare sjamanen i meg, men kvinnen i meg, den sterke mannen i meg, den lille gutten, ET, jaguaren, forskeren og mer», skriver sjaman Durek ifølge VG.

Vi gleder oss til sjamanen, kvinnen, ET og jaguaren skal på middag på Slottet.

Penger

Gammelkommunistene i Rødt skulle ha landsmøte i mai, men hadde glemt å sjekke om ­hotellet de har booket har en tariff­avtale, noe de setter krav til før de er villige til å åpne lommeboka. Det viste det seg at hotellet ikke hadde, og partisekretær ­Benedikte Pryneid Hansen beklager: «Å avbryte kontrakten og flytte møtet til et annet hotell ­ville kostet omtrent en million ­kroner. Ikke fordi leieprisen på hotell med tariff er så mye høyere, men fordi vi måtte ­betalt oss ut av kontrakten med Radisson Alna og fordi vi måtte flyttet ut av Oslo. Det ble rett og slett for dyrt», sier hun til VG.

Selv i Rødt seirer kapitalismen til slutt.

Bønn på alteret

Nettavisens Espen Teigen rapporterer fra «den stappfulle­ Sjømannskirken på Costa Blanca». For å komme seg dit, har han tatt en tur med kirkebussen: «Vi klatrer ombord, sammen med nordmenn med behov for litt ­Jesus og altervin. Ombord er det stappfullt», melder Nettavisens utskremte.
Eg trur at her var det journalisten sitt behov for altervin som var størst, skriver Steinar på Bryne i sin henvendelse til reiret.

Senere kan vi nemlig lese om «Fader Vår som smeller i veggene» og at «kirken ringer inn til gudstjeneste, presten trer opp på alteret og ber».

Nå skjønner vi hva de egentlig mener med fulle hus.

Rett kvinne

Med bakgrunn i den folkelige breddeidretten ridning fra vinslott til vinslott suste næringslivsdirektøren Berit Kjøll inn på idrettstinget og stakk av med det gjeveste vervet. Når det så blir avslørt at Håndballforbundet kjøpte PR-hjelp til Kjøll for at hun skulle klare å slå valgkomiteens kandidat og bli idrettspresident, svarer Kjøll med at dette er ikke noe problem:

«Alle penger bør gå til aktivitet. Men dette er snakk om bitte lite i forhold til det store. Men åpenheten min har vært til stede», sier hun til NRK.

Ja, Kjøll har vært åpen om at hun har dyre vaner.

Tenkning

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har sterk politisk medvind. Da han skulle gjeste Brønnøysund videregående skole, sendte skoleledelsen ut en tekstmelding til alle elevene, forteller Brønnøysund Avis: «Han er en av våre støttespillere, så han skal vi heie på og klappe inn. Ingen buing. Dette er kjempeviktig», lød den.

Kritisk tenkning og kildekritikk blir sterkere vektlagt i de nye læreplanene i skolen, forteller kunnskapsministeren.

Helt all right

I den senere tid har norske medier advart mot en ny, framvoksende politisk bevegelse, den såkalte alt right-bevegelsen - eller alternative right. Bevegelsen er blitt beskrevet som rasistisk og antisemittisk med innslag av nynazisme, islamofobi, hvit nasjonalisme og høyrepopulisme. Men bilaget ser noe ingen andre ser. I et intervju med årets Holbergprisvinner, Paul Gilroy, blir bevegelsen presentert som helt fin, nemlig som «all right-rørsla» og «all right-gjengen».

Ikke noe er så galt at det ikke er godt for noe.

Revidert

Frode Berg sa ja til å være kurer for temmelig hemmelige Forsvarets etterretningstjeneste, og reiste fem ganger inn i Russland. Men særlig inkognito var han ikke, viser det seg: «Jeg leverte reiseregninger for alle reisene mine til Moskva», forklarte han på en pressekonferanse sist uke.

Revisorene i Riksrevisjonen skal alltid ha sitt.

Nytt navn

Økonomiavisen E24 skifter navn: «Vi skal være ydmyke i tilnærmingen, men det må være lov å ha noen tydelige ambisjoner», forkynner sjef-redaktør Gard L. Michalsen i fagavisen Medier24. Nå skal E24 hete «E24 Norges viktigste næringslivsavis AS».

Og vi skifter navn til Hugin & Munin nasjonens mest ydmyke ravner.

Habakkuks ærespris

Tradisjonen tro deler vi også i år ut Habakkuks ærespris - prisen som ærer den aller, aller største av de minste profeter.

I år som alle år før har det ikke manglet gode kandidater til denne høythengende hederen. I år tildeles prisen til en som kan skilte med teologisk embetseksamen, så han kan grunntekstene på både gresk og hebraisk, og han har mange år i lilla skjorte – og er kjent som en prelat med en meget sterk tro. På seg selv.

Derfor lyttet kirkens folk med anerkjennelse da biskopen i Borg grep til pennen og kom med en uhyre innsiktsfull kunngjøring, på fremskutt debattplass i bilaget:

«Religion har kommet for å bli.»

Fanfare, fanfare: Atle Sommerfeldt tildeles Habakkuks ærespris for 2018.

Vi gratulerer!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje