Les alt for bare 10 kr!

De to bud

Det er to bud som gjelder hos Monica Csango: Vær snille med hverandre. Og: Sitt ned og spis sammen.

Publisert 21. desember 2019

Når Monica Csango står på kjøkkenet og lager mat, ser hun rett på en liten hylle full av svart/hvitt-bilder i ulike rammer. Bildene er av hennes ungarsk- jødiske familie.

– Jeg liker å ha dem nær meg, sier hun.

Det er ikke bare på kjøkkenet, bilder står overalt i leiligheten hennes i Oslo. De får kokebokforfatteren til å se sitt eget liv i en sammenheng. At det har vært noen før henne, på godt og vondt.

Kanskje de ville fått fred

– De har beredt grunnen for meg, jeg tenker mye på dem. Og tenker at hadde de bare sett at jeg finnes, at sønnen min finnes, at livet har gått videre. Kanskje det ville gitt dem litt fred.

Monica Csango er kokebokforfatter, filmskaper, journalist, redaktør og samfunnsdebattant. I 2005 fikk hun Amandaprisen for dokumentarfilmen Evig din, om sin ungarske familie og farfarens mystiske forsvinning. I 2017 kom hun med boka Fortielser – min jødiske familiehistorie.

– Jo eldre jeg blir, jo mer handler det om de som har vært før meg. Jeg står på deres skuldre.

Den hvite maten

Mat og matlaging har alltid vært viktig i Monicas familie. Mora og tanta beskriver hun som matnerder – sånne som kan stå foran et bakerivindu og se på og diskutere utseende på kakene. Da faren først kom til Norge – han flyktet fra kommunistene i 1969- var et av de største sjokkene maten. Den var så ensformig.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også