Les alt for bare 10 kr!

– Boken er min kjærlighetserklæring. Det kjentes som jeg måtte skrive et testamente, og jeg måtte rekke det før jeg døde.

Kari Løvaas møter forfatter Wera Sæther i Oslo domkirke til en samtale om naturfarger, blanke filmruller, og isen som smelter i Himalaya.

Publisert 01. januar 2020

– Jeg vil ikke snakke om Gud. Den som kan, kan. Den som vil, vil, sier Wera Sæther.

– Jeg snakker det lille språket jeg kan innestå for, og som kroppen min kjenner.

Det er første søndag i advent, og under orgellekteren i Oslo domkirke åpner utstillingen «Verdens barn». Fire fotografier fra fire verdensdeler er flankert av tekster av Wera Sæther. Her har jeg gleden av å få samtale med forfatteren, om hennes siste bok Lavlandet (2018).

Jord og vev


– Men det er et stort språk i det lille språket. Og det er et stort erfaringsstoff samlet i denne kroppen og bevisstheten, som har tråkket i dette landskapet, lavlandet, i år etter år. Hva viser omslagsbildet?

– Fotografiet er tatt nede på sanden ytterst ute i Bengalbukta, der Indiahavet enten ligger stille eller kommer nærmere og nærmere byen Kolkata, som i praksis ligger under vannoverflaten. Dette landet fins ennå, slik at det er mulig å fotografere det. På bildet ser vi mange små sneglerester og dyrerester og hva vet jeg.

Lavlandet er bygd opp av mange enkeltstående tekster som kan leses hver for seg, men som også følger en dramaturgi. Jeg tenker meg bokens ulike grunnmotiver som tråder i en bevegelig erfaringsvev. En sterk tråd i denne veven, som en borduntone, er en fiolett-brun-rød-farge.

– Hva er den fargen?

– Et av navnene på den er Caput mortuum, de dødes hode. Men det er ikke på grunn av navnet at jeg dras mot fargen. Den kom til meg fra India og jeg forbinder den med jord. Den kan være veldig mørk eller veldig lys. Jeg visste at det var denne bokens farge. Denne bokens sted er jord, vår jord, ikke som eiendom, men som sted.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også