Les alt for bare 10 kr!

Jula 1969 endret Norge for alltid. 50 år senere bruker vi mer på juleferinga enn noen gang

Lille julaften i 1969 startet det norske oljeeventyret for alvor. 
Det har satt sine spor også i måten vi feirer jul på.

Publisert 22. desember 2019

Det er 50 år siden det norske oljeeventyret begynte.

Lille julaften 1969 gjorde Phillips Petroleum fulltreffer ute i Nordsjøen, og fant Ekofisk – på den tiden det største oljefeltet som var blitt funnet til havs. Det sier i alle fall den vanligste beretningen om saken, som ble gjentatt i TV-serien Lykkeland på NRK høsten 2018.

I realiteten var det ikke olje som strømmet gjennom ledningene 23. desember 1969, men en telefonsamtale – fra Phillips Petroleum i Stavanger til Industridepartementet i Oslo. Oljefunnet var blitt gjort på seinsommeren, men det tok flere måneder før norske myndigheter fikk en oppsummering av situasjonen per telefon. Dermed lå det noe ekstra bak da industriminister Sverre Walter Rostoft (H) kunne ønske sine medarbeidere på det nyopprettede oljekontoret en riktig god jul, skrev Stavanger Aftenblad i en artikkel i 
2009.

Fra rike til veldig rike

I 1969 var Norge verdens tiende rikeste land, målt i BNP per innbygger. Delte man alle verdiene som fantes i den norske økonomien likt på alle menneskene, satt vi igjen med verdier på 151.630 kroner hver, målt i dagens penger.

I dag er det samme tallet 664.483 kroner, ifølge SSB. Det plasserer oss ifølge Verdensbanken på tredjeplass – bak Luxembourg og Sveits. Disse tallene er imidlertid ikke prisjusterte.

En undersøkelse fra Ferratum Group i 2018 viste at nordmenn bruker 14 prosent av husholdningens disponible inntekt på julehandel, mot 15 prosent i Sverige og 13 prosent i Danmark.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også