Les alt for bare 10 kr!

Ønsker seg ei kvit alkoholfri jul for alle born

Det første minnet i livet er då ho og mora flyktar frå julefeiringa og faren som hamrar laus på bilvindauget. For Felicia Ferreira er ikkje moderasjon nok. Ho ønsker seg ei fullstendig alkoholfri jul for alle born

Publisert 19. desember 2019

Det er jul og Felicia Ferreira er tre år gammal. Mora ber Felicia på armen og flyktar ut av julefeiringa og leilegheita kor ho vaks opp. Mora kastar seg sjølv og Ferreira inn i den første bilen ho ser.

Men faren kjem bak dei og tar dei att opp til bilen. Han gaular og hamrar på bilruta. Med eit bankande hjarte ser Ferreira korleis faren grip tak i bilen og forsøker å hindre flukta. Mora ropar til sjåføren. «Fort deg! Køyr, køyr!» Dei evnar å forlate åstaden.

For sjefredaktør i svenske Dagen, Felicia Ferreira, er dette det alle første minnet i livet hennar. Jul blanda saman med flykta frå sinneutbrotet til ein alkoholisert far. Framtidige feiringar og familiesamlingar bar stort preg av hendinga.

– Slik blei det til at ved kvar familiesamling - om det var jul, påske eller fødselsdagar - så var alt prega av ei uro. Kjem han til å vere edru? Kjem han til å vere sinna? Kjem han i det heile tatt?, fortel Ferreira.

Minnet satt sine spor heilt inn i vaksen alder.

Alkovett

Generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud fortel at det er rekna at omkring 90.000 born i Noreg veks opp med ei mor eller far med eit alkoholproblem. Ho fortel at jula kan vere ei særs vanskeleg høgtid for mange av desse borna.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også