Les alt for bare 10 kr!

Et hjem på veien

Rom: I en julepyntet, folketom gate i Oslo sitter Mariana Lupu og lengter hjem til sine barn og sin familie 2.500 kilometer unna. Avbrekk fra kulda og tiggingen får hun på en sovesal.

Publisert 21. desember 2019

Det er fem minusgrader ute. En rekke romkvinner drar med seg trillebager og poser med alt de eier, ut i kulda og inn på stappfulle busser og trikker. En ny arbeidsdag er snart igang. Mariana Lupu (42) går sammen med sin niese, Corina Dinu Maria.

Kvinnen tidlig i 20-årene har to barn hjemme som trenger mat og klær. Hun og tanten pleier å slå følge. Fra overnattingsstedet, til trikken. Av på samme holdeplass.

Lupus faste plass er i Markveien. I seks år satt hun ved en matbutikk, før vekterne nektet henne det. Rett ved butikken kunne hun få pant fra kunder på vei inn. Nå sitter hun hundre meter lenger ned i gata i stedet. Det har gått ut over inntekta.

– Jeg plaget ingen, sier hun selv.

Hun vil så gjerne få plassen tilbake. Gaten er pyntet med lys, vindusutstillingene glitrende i førjulstida. Kulisser for henne som sitter utenfor. Noen ganger i tolv timer. De fleste går forbi uten å vie henne et blikk. Noen få stanser opp. Et smil utveksles, det klirrer i en kopp.

– På én dag kan jeg få kanskje 200-300 kroner. Da er jeg fornøyd.

Finner ly i gaten til skytshelgenen 

Kvelden før: Med kyndige hender fordeles kjøttbiter i en panne. Duften fra grønnsaker i ovnen sprer seg utover lokalet. Noen har ikke spist varm middag siden fredag, da kjøkkenet sist var åpent.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også