Les alt for bare 10 kr!

– Vi over 60 har opplevd mye trangere tider enn hva det er i dag

Selv om klimaengasjementet vokser blant de yngste, er det de eldste som kaster minst mat.

Publisert 19. desember 2019

På toppen av en bratt bakke står et gult trehus. Der har det stått i nesten hundre år. Omgitt av et kritthvitt vinterlandskap, lyser huset opp lik en svak julestjerne.

Her, på Lunner i Oppland, en drøy time utenfor Oslo, bor Maj-Britt Stenersen og Trond Hem Stenersen, som begge er i begynnelsen av 60-årene. De sitter ved et bord de kjøpte på Finn og spiser gårsdagens middagsrester, og det er i grunn et talende bilde: de eldste blant oss er nemlig flinkest til å redusere matsvinnet, altså kastingen av spiselig mat.

– Vi over 60 har opplevd mye trangere tider enn hva det er i dag. Det har vært en enorm velstandsøkning, og vi har vært med på hele reisen. Jeg tror definitivt en del av det vi opplevde som barn og unge voksne, sitter i oss fortsatt, og at vi derfor har et annet forhold til både mat og forbruk, sier Maj-Britt.

De er en veldig gjennomsnittlig familie, understreker ekteparet. Hun jobber som voksenopplærer, han som trosopplærer. På kjøleskapet henger magneter fra tidligere ferier, på benken står en keramikkrukke med øser og sleiver. I stua synes en skål klementiner, en stabel brettspill og en tent adventsstake. I trappen opp til andreetasje henger innrammede bilder av deres fire barn, og på det som tidligere var et barnerom står en ergometersykkel.

– Jeg husker godt hvordan lillebroren min og jeg pinlig nøyaktig delte en 0,33-litersflaske med brus. Det var så mye mindre tilgang på ting den gangen, minnes Maj-Britt.

– Jeg kommer fra et helt vanlig hjem. Jeg vokste ikke opp med en følelse av at vi hadde flust, men jeg følte heller ikke at vi manglet noe eller var fattige. Livet vi levde og maten vi spiste var helt ålreit. Vi hadde det vi trengte, sier Trond.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også