Les alt for bare 10 kr!

Bruker superlim for å redde tennene

Er du syk, men uten personnummer, er det få steder å gå. Etter flere år uten helsehjelp, fant «Amir» Helsesenteret for papirløse migranter i Oslo. Han sammenlikner dem med Gud.

Publisert 15. desember 2019

– På Helsesenteret er det masse kø. Noen ganger må jeg vente i flere måneder. Jeg får ikke hjelp andre steder, sier «Amir» (33).

På en hemmelig adresse i Oslo sitter det tre papirløse mennesker. En tvinner tomler, en annen ser seg hvileløst rundt. Den tredje har blikket fast rettet mot Vårt Lands reporter. De sitter i lobbyen til Helsesenteret for papirløse migranter, det eneste stedet i Norge hvor de vet de kan få helsehjelp. Senteret har hemmelig adresse for å betrygge papirløse mennesker som frykter å bli deportert av politiet, og for å ikke tiltrekke mennesker som ikke er i målgruppen.

Menneskene er «Amir» og ekteparet «Sara» (35) og «Safa» (34). Sammen forteller de om hvordan de har lært seg å leve med konstante tannplager ettersom de aldri har fått helsehjelpen de trenger. Plager som frarøver søvn, ødelegger magesekker, og som fører til at noen bruker superlim for å reparere egne tenner.

Paracet og Ibux blir en permanent løsning

– En kompis av meg anbefalte Helsesenteret til oss. Vi kom hit for seks måneder siden. Kona mi har blitt behandlet tre ganger siden da, og jeg én gang. Senteret har også gitt meg mulighet til å gå til psykolog, sier Safa.

Ekteparet har bodd på åtte forskjellige mottak. Nå bor de i kjelleren til en norsk familie. De har reist langt for å besøke Helsesenteret i Oslo. Der de bor finnes det ikke et tilbud for dem.

– Hvordan har dere taklet smertene når dere ikke har fått hjelp?

Sara: – Jeg har spist paracet og ibux i kanskje noen måneder mens jeg har gått uten behandling.

Safa: – Ikke måneder. Du har gått med dette i to år.

De tar hverandre i hånden.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også