Les alt for bare 10 kr!

Forbrytelse og straff

Alt kan tilgis, mener Knut Storberget. Men han vet ikke om han noen sinne klarer å tilgi terroristen bak 22. juli-angrepet.

Publisert 20. juli 2017

– Det er sjelden jeg henvender meg til en gud, og sier «nå må du hjelpe». Men jeg har tatt meg sjøl i å gjøre det. Hvis det er ordentlig kritisk, sier Knut Storberget.

Det har gått seks år siden ei bombe gikk av i regjeringskvartalet på akkurat en dag som denne, en julidag med blå himmel og et Norge i feriemodus. Storberget var justisminister, en av lederne som forventes å stå støtt og styre landet selv når det verst tenkelige skjer. Men arbeidsplassen hans var sprengt. Kollegaer drept. Ungdommer i hans eget parti var skutt ned på den fredelige sommerleiren på Utøya.

Hvordan klarer du å styre landet når katastrofen også rammer deg sjøl personlig? Storberget bruker ordet «krevende», men det føles som en underdrivelse. Kanskje finnes det ikke store nok ord.

– Jeg er et følelsesmenneske. Det var fint å ha en regjeringsbil å grine i.

Han kremter.

– Men jeg tror ikke noe menneske hadde klart å gå igjennom noe sånt uten å føle at Norge sto så samla som vi gjorde.

VÅRT LANDS LEDER: Vi har et dypt sår i vårt nasjonale minne

Vondt

Han har kjent på at seksårsdagen nærmer seg. 22. juli er et traume. Det gjør vondt. Knut Storberget unner ingen opplevelsen av å sitte som justisminister når terroren rammer landet.

– Du føler deg maktesløs, for du sitter ikke som justisminister og styrer politioperasjoner. Men samtidig løfta hele Norge oss gjennom det – fra konge til borger. Det er en sterk opplevelse, sier Storberget.

– Henvendte du deg til Gud etter terrorangrepet?

– Vi var i kirka mange ganger, så det må jeg svare ja på. Men ikke operativt inn i den politiske rollen jeg hadde. Og henvendelsen var ikke bønn om hjelp, men heller et spørsmål om «hvorfor lar du dette skje? Hva er meninga i dette?»

Han har slått seg til ro med at han ikke kommer til å få svar.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også