Les alt for bare 10 kr!

Sviende oppgjør med bibelbusiness

Millionhandel med falske bibelbiter involverer kristne universiteter, prestisje­tunge forlag, antikvitetshandlere, israelske institusjoner og et ­internasjonalt forskermiljø. Professor Årstein Justnes tar et tungt oppgjør i ny bok.

Publisert 11. desember 2019

Årstein Justnes er professor i ­bibelvitenskap ved Universitetet i Agder. For tre år siden ga han ­beskjed: De fleste av de rundt hundre bibelfragmentene som har dukket opp etter 2002, er falske. Med boka De falske fragmentene tar han nå et rammende oppgjør med bedrageriet.

Forskere selger. Justnes er deprimerende klar i sin sluttprosedyre. Dukker det opp nye bibelfragmenter, er det bare å holde seg langt unna. De vil ­etter all sannsynlighet være falske ­eller stamme fra ulovlige utgravninger eller en kombinasjon av disse.­ 

Han leder et ­forskningsprogram som har startet oppryddingen. Allerede i bokas undertittel er selvkritikken klar: «– og forskerne som gjorde dem til ­dødehavsruller.»

– Du finner forskere som er aktive i alle ledd. De går inn og blir aktører i handelen med skriftfragmenter de selv har ­bevitnet ektheten av, sier Justnes, og enkelte forskere har til og med hatt inntekter av salget.

Inntil nylig har forskere bare vært fornøyde med at det er dukket opp nye tekstbiter med en ukjent eierhistorikk.

– Når går dette over til å bli en kriminalsak?

– I flere år har jeg ventet på at noen voksne skal gripe inn. Fortsatt har jeg ikke sett det ­bekreftet, men Azusa Pacific University skal ha gått til sak mot Lee Biondi fordi han har solgt dem falske fragmenter. En større­ bombe ville det imidlertid være om noe av materialet som sirkulerer viser seg å stamme fra en ulovlig utgravning. Når noen ­lager en forfalskning, skjer det tross alt ikke noen annen skade enn at forskere og samlere lurer og blir lurt, svarer Justnes.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også