Les alt for bare 10 kr!

– I de øyeblikkene vi har en åpning i oss, møter Gud oss

Olav Egil Aune tror Kristus er verdens og klodenes sentrum, og at han har lagt noe av seg selv i alt. – Du kan møte ham i en konsertsal, du kan møte ham på pub.

Publisert 08. desember 2019

Hele året er det jul rundt Olav Egil Aune. Nå går den tidligere kulturredaktøren, journalisten, ­kritikeren og kommentatoren i Vårt Land inn i sin første ­advent som pensjonist. Han kaller seg selv et julemenneske.

– Jeg sang i et guttekor på Lille­hammer da jeg var åtte, ni år gammel, og vi sang ved to gudstjenester julaften i Lillehammer kirke. Foreldre var ikke med. Etterpå trasket jeg hjem tre kilometer i stupmørket. Det var denne stillheten, freden som bare stille, fallende snøfiller får til å lage. Kroppen min tenkte på julenatt, det er jeg sikker på. Og så kom jeg hjem, til lys, lukter og en vennlig fest. Den opplevelsen sitter i fremdeles og gir mye trøst.

– Nå er det advent – hva får du ut av denne tida?

– For meg er musikk noe som åpner, så for meg er advent knyttet til kirkemusikken. Jeg blir mer mottakelig, får forventning. Jeg prøver dessuten ikke å være travel i advent, men det er ikke lett.

– Hvorfor vil du ikke være travel?

– Jeg vil vente – på noe som er stort for meg. I gamle skikker var det fastlagt mange gjøremål før jul. Det er litt sørgelig at vi har mistet disse ritualene, de gamle skikkene. Alt det praktiske med mat­laging, julelenker og annet hadde noe ved seg: Å holde fast ved kontemplasjonen rundt Jesus.

– Påstand: Butikkstanden og kulturlivet dyrker julens følelser og den nostalgiske, litt romantiske atmosfæren rundt julen slik at det legges et klamt, ullent lokk over at Kristus kommer til oss.

– Jo, mye gjør det, men langt fra alt. En thailandsk kvinne jeg møtte for noen ­juler siden sa at jula i Norge er altfor kort. Den bør vare fra oktober til mars. Hvorfor ikke? Hvorfor skal vi ikke bruke mer tid på å bli minnet om barnet som kommer til verden – for eksempel på et kjøpesenter der Jesus ligger i en krybbe. Jeg har ikke mistillit til at den store Gud kan bruke et lite barn i en stall på et kjøpesenter. Det var ikke akkurat noen lun, utvalgt stue han ble født i, heller, eller en vakker, pyntet kirke. Så den får vi tåle.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også