Les alt for bare 10 kr!

Asyladvokat: – Stålsett har ikke gjort noe rettsstridig

Tidligere biskop Gunnar Stålsett har ikke gjort noe rettsstridig ved å ansette papirløse Lula Tekle, mener Norges mest kjente asyladvokat.

Publisert 04. desember 2019

Det har vakt oppsikt at pensjonert biskop i Oslo, Gunnar Stålsett, må møte i retten før jul. Han risikerer 45 dagers fengsel for å ha hatt den ureturnerbare asylsøkeren Lula Tekle ansatt hos seg i flere år. Den tidligere biskopen innrømte at han hadde brutt loven i et stort Vårt Land-intervju

Nå går Norges mest kjente asyladvokat i rette med hele premisset om at Stålsett har gjort noe rettsstridig. Det har han ikke, mener Arild Humlen.

Militærdiktaturet Eritrea

Han tar forbehold om at han ikke kjenner Tekles sak ordentlig, men konklusjonen hans er likevel tydelig. Den kommer, som så ofte med jurister, på slutten av et langt resonnement.

Det hele begynner i militærdiktaturet Eritrea, som ifølge Humlen i praksis har hatt livsvarig allmenn verneplikt siden årtusenskiftet. Lula Tekle ankom Norge i september 2000 og hevder hun er eritreisk.

– Personer som forlater Eritrea ulovlig – det vil si stort sett alle som ikke har tjenestegjort – kan ved tvangsretur eller frivillig retur bli innkalt og/eller straffet som desertører for så å overføres til livsvarig nasjonaltjeneste, skriver Humlen i en e-post til Vårt Land.

Tekle skal ikke ha avtjent nasjonaltjeneste. Hun skal ha flyktet i 1991. Eritrea ble først selvstendig i 1993.

– I nasjonaltjenesten er kvinner særlig utsatt for alvorlige overgrep. Hvis en kvinne i tillegg straffes som desertør, møter hun så ille forhold i varetekt eller soning at det krenker grunnleggende menneskerettigheter, skriver Humlen.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også