De så for seg en bibelgruppe på 15 personer. Nå har de ikke plass til flere

Hver mandag deltar 550 unge på to timers bibelundervisning i Oslo. Snart finnes konseptet i ti andre byer. Initiativtaker Joakim Magnus håper dette er begynnelsen på en ny bibelbølge.

Reportasje

– Jeg håper dette ikke bare er en «hype», men en reell bevegelse der folk blir begeistret av Bibelen og hjelper andre til å bli begeistret, sier Joakim Magnus, leder for Ungdom i Oppdrag (UIO) i Oslo.

Det er Bibelkveld i Misjonssalen i Oslo. Lokalet er rigget for forelesning og pultene fylles med skrivesaker, notatblokker og bibler.

Hver mandag samles over 500 deltakere for to timers undervisning som tar for seg Bibelen bok for bok. De fleste deltakerne er mellom 25 og 35 år gamle.

– Jeg skjønner ikke hvor folk har kommet fra. Da vi startet i 2012 så jeg for meg en gruppe på 15 personer, men det kom 80. I år måtte vi sette et tak på 550 på grunn av plassmangel, sier Magnus.

De seneste årene har har idéen spredt seg videre til seks andre byer. Magnus kjenner til fire nye steder der liknende bibelkvelder skal lanseres.

– Jeg håper på en bibelbølge som sprer seg, sier Magnus.

'Gammeldags'.

På en av de bakerste radene sitter Olaf Kind, prest i Jar menighet i Den norske kirke. Han har deltatt på bibelkveldene et par år og ser det som en anledning til å friske opp egen bibelkunnskap.

– Det er utrolig fascinerende at det har blomstret så mye som det har gjort, i og med at konseptet er ganske snevert med ren monolog i to timer, sier Kind.

Selv setter han mest pris på de tekstnære delene av undervisningen som gir en presis gjennomgang av bøker i Bibelen. Han har litt mindre sans for forsøkene på å gjøre tekstene aktuelle for menneskers liv i dag.

– Da blir utfallet litt tilfeldig ut fra hvilken foreleser som er her og konseptet kan bli mer preget av vedkommendes eventuelle kjepphester. Jeg tror de fleste trenger en oppfriskning av hva som faktisk står i Ruths og Nehemjas bok, eller hva Jesaja handler om, og jeg har tro på at tekstene kan tale ganske godt selv, sier Kind.

Undervisning

Temaet for kvelden er 1. Samuelsbok, og det er Magnus selv som underviser. Innledningsvis plasserer han boken i Det gamle testamentets kontekst og gjør rede for bokens forfatterskap, datering og struktur, før han sammenfatter den røde tråden i fortellingen:

– Det virker som om boken spør: Hvordan bør kongen være? Skal kongen likne på Saul eller David? sier Magnus fra plattformen før han tar for seg boken del for del. Til slutt spør han hva tekstene kan bety for menneskers liv i dag.

Den samme fremgangsmåten blir brukt på alle Bibelens bøker. Dersom man følger kurset over to år, kommer man seg gjennom alt fra perm til perm.

– Folk spør meg hvordan vi har fått dette til. Men dette er ingen nyvinning, det har blitt gjort i tusenvis av år. Vi bruker ikke masse krefter på å gjøre det fancy og kult, sier Magnus.

Foreleserne er opptatt av å la bibeltekstene snakke for seg selv, uten å legge til egne meninger, forteller Magnus.

– Der hvor Bibelen ikke er entydig vil vi løfte frem ulike perspektiver og være ydmyke. Vi kommer ikke unna at Bibelen må tolkes. Men av og til kan man komplisere Bibelen for mye. Hovedbudskapet i Bibelen er tydelig og klart. Det er ikke noe man kan tolke seg bort fra, sier Magnus.

Behov for å forstå

Etter to timers undervisning med pause imellom er det mange som blir værende for å spise kveldsmat. Blant disse er Hanne Johannessen (24), som meldte seg på Bibelkveld i høst etter anbefalning fra venner.

– De fremstilte det veldig kult og frykten for å gå glipp av noe slo ut hos meg. Jeg er på et punkt i livet der jeg ser etter alt som hjelper meg å forstå tro i dybden, forteller hun.

For Eline Mikhela Olsen (21) var det et «enkelt valg» å bli med på Bibelkveld.

– Fokuset er så sykt bra. Man hører ikke andres meninger eller tanker, men Guds ord, sier hun.

De typiske deltakerne går i en kirke ved siden av bibelkveldene, forteller Olsen. Men til forskjell fra mange gudstjenester, har ­bibelkveldene mer bibelundervisning.

– Det er begrenset hva man får inn i en søndagsgudstjeneste ­eller en prekenserie. På Bibelkveld går man dypere inn i teksten. Man får også et helhetsbilde, siden man går gjennom bok for bok over flere år, skyter ­Håkon Holhjem (29) inn.

– Mange vil tenke at folk i dag ikke interesserer seg for Bibelen. Er antakelsen feil?

– Det kan hende de som ikke tror er helt uinteressert. Men vi ser flere og flere som begynner å tro uten å ha vokst opp med bibelhistoriene, som trenger å få det grunnlaget, sier Holhjem.

– Jeg tror også mange vil forstå Bibelen intellektuelt og ikke bare ta imot et følelsesbudskap. Jeg tror unge har et behov for å forstå hva som er ekte, godt og sant, sier Hanne Johannessen.

Nye konsepter

Selv om han skulle ønske det, kan ikke ­generalsekretær Paul Erik ­Wirgenes i Bibelselskapet se antydning til at noen ny bibelbølge er på vei. Wirgenes ser imidlertid flere­ eksempler på nye tiltak der folk samles rundt Bibelen. Han merker også en økt interesse for ­litteratur med innføring i bibelske bøker.

At så mange unge deltar på Bibelkveldene, viser først og fremst at UIO kommuniserer godt med denne aldersgruppen, mener han.

– Jeg skulle gjerne si at unge i dag er sultne etter Bibelen på en særlig måte, men jeg er usikker på om det er grunnlag for å si det.

I den norske forkynnertradisjonen har man vært opptatt av bibelutleggelse som metode, forteller Wirgenes. Særlig på 1960 og 70-­tallet ble det publisert flere serier med gjennomgang av ­Bibelens ­bøker, sier han.

– For generasjonene før oss var det langt mer litteratur på denne metodikken. Jeg tror det går i bølger. Nå er vi i en tid der det er utrolig viktig å få inn basiskunnskap om Bibelen, siden den brede kunnskapen om Bibelen­ som bok er fallende. Jeg tror dette blir et stadig viktigere felt for kristen undervisning i årene som kommer.

- Tror du bibelkveldene fyller et behov som ikke dekkes gjennom vanlige gudstjenester?

- Jeg vil ikke sette dem opp mot hverandre siden de har ulike funksjoner. At folk trenger mer undervisning enn de får på vanlige gudstjenester, betyr ikke at gudstjenestene ikke fungerer godt nok. At folk ønsker å lære mer kan bety at menigheter gjør en god jobb med gudstjenester.

---

Bibelkveld

  • Ble startet av Ungdom i Oppdrag i Oslo i 2012.
  • Målet er «å inspirere mennesker til å bli kjent med Gud, gjennom å lese og studere Bibelen, både med hodet og hjertet.»
  • En typisk kveld begynner med lovsang før to timer bibelundervisning. Kveldene avsluttes med mat og fellesskap.
  • I tillegg til ordinære kurs i ­Bibelens bøker, tilbys kursene «Dypere» og «Aktuelt 2.0».
  • Konseptet har snart spredt seg til ti andre byer i Norge.

---

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje