Les alt for bare 10 kr!

– Kunsten krever ingen trosbekjennelse

Dirigent Grete Pedersen skrev ned alt Jesus sier i Bibelen for hånd, ord for ord. – Jeg trengte å skille det Jesus sa fra det jeg hadde hørt og lært om hva kristendommen var, sier den nyslåtte ridderen av St. Olavs orden.

Publisert 08. desember 2019

Hvis det er ett ord Grete Pedersen ­håper preger musikken hun skaper og fremfører, er det «dåm».

Men hun sliter med å forklare hva det betyr.

Dåm handler om å stå i sammenheng med musikken som har blitt spilt før, og musikken som skal spilles, forteller hun. 

Om at slekt skal følge slekters gang, og at den musikken noen har lært oss, skal bringes videre i et uttrykk som også er preget av vår egen tid.

Det viser seg snart at hun har ganske mange ord for å beskrive hva dåm innebærer.

– Det handler om å finne en tilstand, en ­atmosfære, der formidlingen flyter veldig fritt. Der det er er lite som er i veien. Og om at ­musikken har en slags følelse og sanselighet av tidligere eller kommende tider. En slags nærgående destillert tidløshet, fremført i presens.

Brorens død

Dirigenten i Det Norske Solistkor sitter i et hjørne av en kafé i et regntungt Asker sentrum, med en trillekoffert og en sekk ved ­siden av seg.

Snart skal hun ta toget til Farris bad, der hun skal arbeide med programmet for solistkoret i 2020. Og puste litt ut etter rekken av konserter med Brahms' Requiem de holdt i oktober. Det er et stykke med dåm over seg.

– Det verket har vært veldig viktig for meg. Jeg mistet broren min da han var i tredveårene. Vi var veldig sterkt i slekt, vi var virkelig søsken.

Broren var en «vegg i huset hennes».

– Han kunne ikke dø, og så gjorde han det. Det er kanskje derfor Brahms' ­Requiem er så viktig for meg.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også