Les alt for bare 10 kr!

Mormonbehandling

AIDS, omskjæring og voldelige krigsherrer er blant utfordringene de syngende mormonerne må takle på Det norske teatret til høsten. For virkelighetens misjonærer handler hverdagen om å holde humøret oppe når ingen vil snakke med dem.

Publisert 14. juli 2017

– Hei! Unnskyld! Heisann!

– Har du hørt om Mormons bok før?

Det er vanskelig å fange oppmerksomheten til travle osloboere med raske skritt, hodetelefoner over ørene og et sted de burde ha vært for minst ti minutter siden.

Det er mange forklaringer: Skal rekke bussen. Skal rekke jobben. Har ikke tid. Nei takk. Ellers takk. Beklager.

Men eldste Arveseth og eldste Mitchell har en tilsynelatende ustoppelig optimisme. De smiler og takker uansett hva slags tilbakemelding de får.

– Det går fint. Ha en god dag!

Ding-dong

På Det norske teatret starter det med et «ding-dong» og et «hallo». Ni menn med navneskilt på brystkassa ringer på hver sin usynlige dør mens de smiler og vinker, og holder ei mørkeblå bok i høyrehanda. Så ramler Kristoffer Olsen inn på scenen.

– Har du lyst til å bytte religion og få ei gratis bok skrevet av Jesus! skriker han.

Den satiriske musikalen Book of Mormon har premiere på Det norske teatret i september, og handler om to unge misjonærer som blir sendt på oppdrag til Uganda. Men forventningene til mønster-mormoneren Kevin Price, spilt av Frank Kjosås, kræsjer i møte med et samfunn styrt av en voldelig krigsherre. Han tror han skal forandre verden og bli «mormoneren som imponerer Gud», men møter AIDS, dysenteri og omskjæring av kvinner. I tillegg får han Arnold Cunningham som partner, en klumsete og overivrig lystløgner, spilt av Kristoffer Olsen.

En «ateistisk kjærlighetserklæring til en religion», er beskrivelsen Trey Parker og Matt Stone gir av musikalen, som vant ni priser under den amerikanske teaterprisen Tony awards, og som har gått for fulle hus i New York og London siden premieren. Skaperne av Book of Mormon er også kjent for å lage South Park, en tegnefilmserie som tuller med alle religioner, fra kristne og jøder til scientologer og ateister. Musikalen kunne like gjerne handla om en av de andre. Men denne gangen valgte de mormonerne, fordi de har vokst opp i Colorado med mange mormonere rundt seg og alltid vært fascinert av dem.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også