Les alt for bare 10 kr!

Det krever mot å vise sårbarhet, og modenhet å ta den imot

Per Arne Dahl tror adventstiden kan lære oss noe om begge deler.

Publisert 14. desember 2019

I det vi ruller inn på plassen foran småbruket til Per Arne Dahl i Vikersund begynner den første snøen å falle. Når vi kommer inn døra er det fyr i peisen og stearinlysene er tent. Alt er såre godt, for å si det med første kapitteltittel i Dahls nye bok.

Tid som gir

Før vi kjører fra Oslo, skriver Dahl til oss at vi ikke må stresse med tiden. Han er hjemme. Også når vi har snakket med folk som kjenner ham i forkant av intervjuet, har dette kommet opp: Per Arnes forunderlige gode tid.

Men man kan jo ikke ha tid til alt, og etter å ha vært prest på Modum Bad store deler av livet, har han mange navn på bønnelista si, mange mennesker han har omsorg for. Hvordan går det opp?

Dahl forteller om hvordan Paul Tillich i Systematisk teologi skriver om de greske begrepene kronos og kairos.

– Kronos er den kronologiske tida, den krev­ende logistikken, alt vi skal huske på. Den tiden er ikke alltid god, den kan være innmari slitsom. Men det andre ordet er kairos. Det er den gode tiden, som foruten «tid» også betyr «mulighet».

Denne siste måten å tenke om tid på, har blitt stadig viktigere for Dahl. Han knytter også Kairos til Kristus, og forskjellen mellom de to tidene til det Jesus sier i Johannesevangeliet: «Tyven kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge. Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod».

– Begrepet «god tid» har fått ny mening for meg. Det er en tid jeg avsetter i mye større grad enn før.
Som pensjonist er det mulig­ å erobre tiden­ tilbake og restarte, opplever den tidligere biskopen.­ Å ha god tid er en gave som slett ikke alltid har vært mulig å kombinere med et hektisk familie- og eller yrkes­liv.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også