Logg inn

– Med ett kunne vi ikke stole på de voksne

Barn som vokste opp i tyske familier på 50-tallet visste ikke hva ordet jøde 
betydde, forteller historikeren Götz Aly. Når barna 
begynte å stille spørsmål, raknet familieidyllen.

I en ny bok dokumenterer den store, tyske historikeren Götz Aly at den tyske okkupasjonsmakten ikke manglet samarbeidspartnere i sin utryddelseskrig mot Europas jøder. Han følger antisemittismens blodige spor fra 1880 til Holocaust over hele kontinentet vårt.

Ned i filmkjelleren

Helt til de var kommet langt opp i tenårene visste Götz Aly og kameratene hans svært lite om de tyske krigsforbrytelsene. I familiene var man tause, og ordet «jøde» kjente man ikke som alminnelig tysk barn i 1950-årene, forteller den kjente historikeren som underviser på universitetet i Wien.

Men så brøt helvete løs.

– I begynnelsen av 1960-årene distribuerte innenriksdepartementet en film til skolene, som viste befrielsen av Auschwitz, Bergen-Belsen og Buchenwald. Vi ante ikke hva vi skulle få se da læreren vår førte oss ned i filmkjelleren. Men så så vi bergene av lik, haugene av sko og avklippet hår – for første gang kikket vi ned i avgrunnen, sier Aly.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også