Logg inn

Jakten på kristenvelgerne

Sylvi Listhaug og Knut Arild Hareide gjør det. Jonas Gahr Støre og Erna Solberg prøver seg også. Alle frir de til kristen­velgerne. Men hvem er de? Jakten 
begynner på Bernt Aardals kontor.

«Vårt samfunn skal fortsatt bygge på et kristent verdigrunnlag. Jeg tror vi har fått en bredere enighet om dette i senere år.»

Nei, det er ikke Jonas Gahr Støre, men partifelle Gudmund Hernes som taler. Året er 1993, og kirke- og utdanningsministeren deltar på en av de første politikerutspørringene ved Troens Bevis sitt berømte sommerstevne i Sarons dal.

«Vi kristne er veldig opptatt av barn. ‘La de små barn komme til meg’, sa Jesus. Jeg kan ikke skjønne at Muhammed kan ha sagt det samme.»

Nei, det er ikke Sylvi Listhaug, men Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen som taler til frimenigheten Levende Ord i Bergen. Året er 2004.

LES OGSÅ: Boken som endret kirken, Ap og KrF

Spisser seg til

Men det kunne vært 2017. Politikere som forsøker å vinne kristenvelgernes gunst er ikke noe nytt, men før årets stortingsvalg synes kampen å spisse seg til.

Én ting er trenden med at politikerne snakker varmt om kristen kulturarv og verdigrunnlag i en usikker tid med store endringer, deriblant økt kulturelt og religiøst mangfold som følge av innvandring, slik Vårt Land skrev om i vår.

En annen er at Kristelig Folkepartis vippeposisjon gjør det viktig å gjøre seg spiselig for kristenvelgerne, både for Høyre og Arbeiderpartiet. I vår har statsminister Solberg besøkt alt fra Kirkemøtet i Den norske kirke til det pinsekarismatiske nettverket Jesus-kvinner. Jonas Gahr Støre besøkte sitt første kristne sommerstevne alt i 2015 og snakker som første Ap-leder om troen sin.

Sist, men ikke minst plukker Sylvi Listhaug opp tråden fra Carl I. Hagen: Igjen frir en Frp-topp til den kristenkonservative høyresiden ved å tegne et bilde av Jesus som islamkritisk Israel-venn. Listhaug drar på sjarmtokt til kristne forsamlinger og advarer KrF mot å samarbeide med avkristningspartier som Ap. Ap hevder at de har flest kristne velgere og at Jesus, han var sosialdemokrat.

Og da har vi ikke begynt å snakke om KrF og deres velgere én gang. Kristenvelgerne kan med andre ord komme til å spille en sentral rolle ved årets stortingsvalg. Men hvem er de, sånn egentlig? Det skal Vårt Land forsøke å finne ut av i et knippe artikler denne sommeren.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også