Les alt for bare 10 kr!

Frelsesarmeens stille «homo-opprør»

En person som lever i likekjønnet ekteskap har fått bli soldat i Frelsesarmeen i Norge. Det har etter alt å dømme aldri skjedd før. Mens den nasjonale ledelsen avviser en ny linje i samlivsspørsmålet, mener andre at en endring er på gang.

Publisert 22. november 2019

– Jeg håper at innvielsen er en historisk begivenhet. At den får mange til å tenke gjennom saken på nytt, og at organisasjonen etter hvert blir mer liberal i synet på homofili.

Ordene kommer fra en kvinne som 1. september i år ble gjeninnsatt som soldat i en av Norges mest profilerte, kristne bevegelser, Frelsesarmeen. Å bli soldat er en stor begivenhet for den som blir innviet. Det som gjør akkurat dette tilfellet ekstra spesielt – og for flere også kontroversielt, er at kvinnen lever i et likekjønnet ekteskap. I dag har Frelsesarmeen kun ett offisielt syn på hva som er en akseptabel ramme for seksuelt samliv, og det er ekteskapet mellom mann og kvinne.

Tradisjonelt har samlivssynet fått konsekvenser for hvem som kan ikle seg organisasjonens sorte uniform.

For eksempel kunne TV 2 i 2014 fortelle historien om en soldat som ikke fikk være korpssekretær i Frelsesarmeen fordi han er homofil og har kjæreste. Av samme årsak ble en 43-årig offiser omplassert til sivil stilling i Frelsesarmeen, meldte Dagsavisen i 2005.

Historier som dette har ført til at homo-debatten nærmest har blitt en førjulstradisjon når Frelsesarmeen setter fram julegryta på landets gatehjørner og torg i desember. Tidligere har artister nektet å stille opp ved grytekonsertene på grunn av organisasjonens homofilisyn. I 2016 sa medlemmer i Oslo bystyre nei til å stå vakt ved grytene med samme begrunnelse.

Med innvielsen i september vil debatten utenfra kanskje stilne. I stedet har et annet opprør oppstått, og det kommer fra konservative røster på innsiden av organisasjonen. De frykter at saken vil føre til ulik praksis i korpsene.

Av hensyn til sin familie, ønsker kvinnen å være anonym. Vi kaller henne derfor «Anita».

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også