Les alt for bare 10 kr!

Kan stoppe KrF-seier og Ap-løfter om ideelle

KrFs seier i regjering og Aps mål i Oslo om å øke ideelles andel av helse- og sosialtjenestene står i fare for å ryke. Rødt lys fra ESA lammer politikere og ideelle aktører.

Publisert 22. november 2019

I sommer vant Diakonhjemmet, Kirkens Bymisjon og Diakonissehuset Lovisenberg konkurransen om å få drive fire sykehjem i Oslo. En gladnyhet for alle som ønsker at ideelle aktører skal drive helse- og sosialtjenester, skulle en tro.

Problemet er bare at de ikke har kunnet underskrive kontrakten ennå. Årsaken? Oslo kommune må vente på EØS-tilsynet ESA. Kontrollorganet skal avklare om regjeringen kan gi norske kommuner lov til å ha anbudsrunder der bare ideelle får delta.

– Vårt nye sykehjem er tenkt som en del av en større utbygging og utvikling på Diakonhjemmet. Politikerne gjør sitt beste, men det er krevende for hele satsingen at avklaringen tar så lang tid, sier administrerende direktør ­Ingunn Moser.

Arbeiderpartiets ambisjoner

Spol tre måneder tilbake i tid, til lokalvalgkampen.

Arbeiderpartiets byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, besøker Diakonhjemmets sykehjem på Ammerudlunden sammen med Ap-nestleder Hadia Tajik og Ingunn Moser. Tajik vil at ­ideelle skal overta kommersielle sykehjem i Ap-styrte kommuner ­etter valget.

I Oslo løper kontraktene til ni kommersielle sykehjem ut den kommende perioden. Johansen vil erstatte dem med ideelle eller kommunale. Han vil at bare ideelle skal få konkurrere om noen av kontraktene.

9. september vinner det rødgrønne byrådet gjenvalg. Det har som mål at 25 prosent av sykehjemsplassene skal drives av ideelle innen 2023.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også