Les alt for bare 10 kr!

Hva gjør en skuespiller når stemmen svikter?

Etter 40 år på Det norske teatret har Grethe Ryens stemme blitt rammet av sykdom. Men i kirkerommet vil hun fortsette å skape teateropplevelser.

Publisert 21. november 2019

Det norske teatret har vært arbeidsplassen til Grethe Ryen siden 1977. Nå må hun skyve døra helt opp før hun kan bevege seg langsomt inn i resepsjonen, men er inne før vi rekker å tenke på å komme henne i møte og holde den oppe for henne. Vi møtes på teatret der hun lørdag spiller sin siste forestilling, som hun også har regien på. Dagen etter fyller hun 70 og går av med pensjon. Eit liv er basert på dikt av Olav Nygard. En stor dikter i norsk sammenheng, men lite lest i dag.

Sommeren 2018 fikk Grethe Ryen ALS, en sykdom som angriper nervene i beinmargen og hjernen. Det siste halvåret har den i stadig større grad rammet et av de viktigste verktøyene Grethe har hatt som skuespiller: stemmen.


Å kjenne seg igjen

Før Grethe hadde fått ALS, skrev hun et dikt som en hilsen til poeten Olav Nygard, som hun ønsket å lage en oppsetning om. På dette tidspunktet visste hun ikke at sykdommen også kom til å angripe stemmen hennes, at forestillingen ville bli hennes siste på Det norske teatret, og at hun ville måtte lese inn diktene på bånd til bruk i forestillingen. Hun hadde kjent seg igjen i dikteren, og i diktene hans, lenge.

Dikta dine skildrar eit liv
Med lengsel og lukke og sorg
Du fekk deg ei kjærleg viv
Men livet, det var på borg.
Eg kjenner dei att, dine tankar
Når avskilen nærmar seg brått
Der er som ein stille sankar
Eit liv – som for deg blei for kort

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også